Orgona, az illatos immunerősítő gyógynövény

A csodás lila virágaival pompázó orgona elbűvöl a látványával és az illatával, ám azt kevesen tudják, hogy az ehető növények közé tartozik. Mi több, kiváló immunerősítő, erős gyógyhatású növény.

2024. április 16., 19:12

Szerző:

Az orgona leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk – írja a nepgyogyaszat.com. Az orgona szinte minden része gyógyír, mutatjuk, mi mindenre használhatja.

Orgonalevél tea

A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml vízben leforrázva készíthető el. A „teát” 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgonavirág tinktúra, ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére

A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk rá, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3×30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.

Külső pakolásként: 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva, fáslival átkötve a fájó területen használhatjuk – ajánlja Birtalan Katalin természetgyógyász.

Orgonarügy diabétesz ellen

Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött) rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára beosztva kortyonként fogyasztjuk.

Orgonalekvár

Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a legfínomabb és a legaromásabb. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges.

Hozzávalók

– 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)

– 1,5kg cukor

– 2 l víz

– 1 narancs leve

– 2 citrom frissen préselt leve és magjai

Elkészítés:

Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk, majd elzárjuk és estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk. 

Almás orgonalekvár

Hozzávalók 
2 liternyi orgona szirmozva
0,5 kg cukor
1 liter víz
2 kisebb citrom leve
fél alma
1-2 dzsem fix (textúrától függően, 1-el lazább, 2-vel sűrűbb lesz az állaga)


Az orgonát leszirmozzuk, a zöld részeket eltávolítjuk, majd átmossuk és lecsepegtetjük. Következő lépésként a vizet a cukorral feltesszük a forrni, amikor forr, beletesszük a szirmokat és a felére forraljuk a folyadékot. Egy éjszakán keresztül kell pihentetni a kapott masszát. Másnap kell hozzáadni a citrom levét, valamint az almát (ízlés szerint lehet több almát, és egy kis narancsot is hozzáadni), majd az egészet egy botmixer segítségével pépes állagra keverni. Újból felforraljuk, majd hozzáadjuk a dzsemfixet az utolsó 5-10 percben. Még forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget. Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nowaja via Pixabay)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.