Így győzze le a köszvényt

Csontritkulás és a szervezetben felhalmozódó húgysav is okozhat köszvényt. Mutatjuk, mi a megoldás, ha már kialakult a betegség!

2024. május 13., 10:59

Szerző:

Köszvény akkor alakul ki, ha túl sok húgysav halmozódik fel a szervezetben. A magas húgysavszint kristályokat képez az ízületekben, ami nemcsak a gyulladási szintet emeli meg a szervezetben, de nagyfokú fájdalmat is generálhat – írja a gyógyszernelkul.com.

Amikor az emberi test megfelelően működik, akkor a húgysav feloldódva a véráramba, onnan a veséken át a vizeletbe kerül, majd a vizelet útján kiürül a szervezetből. Ha azonban túl sok húgysav szabadul fel, a vesék nem képesek kiüríteni mindet, így azok kristályok formájában halmozódnak fel a szervezetben, és ezzel ki is alakul a köszvény, amely sok kellemetlenséget és fájdalmat okozhat.

Csontritkulás és cukorbetegség is okozhat köszvényt

A D-vitamin és a kalcium hiánya pusztító hatással lehet a csontokra: csontritkulás alakul ki, amely állapot az ízületeket is károsítja, és oka lehet a köszvény kialakulásának. E két tápanyag megfelelő szintje elősegíti a csontnövekedést.

A lábunk sok stresszt visel el a nap folyamán, amely csak tovább fokozódik, ha túlsúlyosak is vagyunk. Ilyenkor gyakran alakul ki sarokfájdalom, ízületi gyulladás, a csontok stressztörései. Az elhízás is összefüggésbe hozható a köszvény kialakulásával.

Az ellenőrizetlen cukorbetegség számos problémát okozhat a lábakban is. Ilyen lehet például az idegkárosodás, a nehezen gyógyuló sebek, és sokan szenvednek köszvénytől is.

Amennyiben az étrendünk sok vörös húst és alkoholt tartalmaz, és nem iszunk elegendő vizet a nap folyamán, akkor megnő az esélye a köszvény kialakulásának.

A zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a sovány húsokban és a friss gyümölcsökben gazdag étrend segít megelőzni a súlygyarapodást, a cukorbetegséget és a köszvényt is.

A köszvény legfőképpen a lábujjak ízületeit érinti. Onnan tudhatjuk, hogy köszvényünk van, ha sok fájdalmas rohamban van részünk. Ilyenkor az érintett terület fáj, ég és lüktet, a bőr megduzzadhat és ki is pirosodhat.

Ha valaki köszvényben szenved, korlátoznia kell a kávé fogyasztását, legalábbis érdemes ezt a fekete italt sovány tejjel és cukor nélkül fogyasztani. Ellenben a citromos víz sokat segíthet, ugyanis a C-vitaminnak nagy szerepe van a húgysav semlegesítésében.

A köszvényes rohamok általában éjszaka jelentkeznek, ugyanis az emberi test a légzéssel és az izzadással sok vizet veszít alvás közben. Ahogy csökken a szervezet víztartalma, úgy növekszik meg a véráramba kerülő húgysav szintje.

A köszvény fellángolását sok minden okozhatja. Ide tartozik például a kávé, az alkohol, a cukros üdítőitalok, egyes halfélék, a vadhúsok.

Mivel a köszvényt bizonyos táplálékok okozzák, így az étrend megváltoztatása sokat segíthet a tünetek csökkentésében és megszüntetésében. Ebbe a csoportba tartozik a cseresznye, amely mintegy 40 százalékkal csökkentheti a köszvény tüneteinek a fellángolását, nem mellesleg a cseresznye remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A zellermagkivonat antioxidánsokban gazdag, amelyek nagyon eredményesen csökkentik a magas húgysavszintet, ezzel pedig a köszvény tünetei csökkennek le jelentősen.

A rendszeres C-vitamin-bevitel szintén nagyon hatékonyan képes csökkenteni a húgysavszintet a szervezetben.

A kurkuma egyik hatása, hogy nagyon eredményes a gyulladás csökkentésében, emellett még a fájdalmat is csillapítja. Mindenképpen fekete borssal fogyasszuk, mivel elősegíti a kurkuma jobb felszívódását – írja a portál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: cnick via Pixabay)