Diéta: hízik, pedig keveset eszik – ezek az okok állhatnak a háttérben

Ha hízik az ember, az kihat a közérzetére, önmaga elfogadására. Abban az esetben viszont, ha úgy hizunk, hogy közben alig ettünk valamit. egyenesen fusztráló. Vajon miféle okok állhatnak a háttérben?

2024. április 15., 17:02

Szerző:

A súlygyarapodásban az esetek többségében a rossz táplálkozási szokások a ludasak, de mi van akkor, ha szinte alig eszünk, mégis feljönnek a plusz kilók?  Hiszen a logika azt diktálná, hogy az ember veszít a súlyából, ha több kalóriát éget el, mint amit bevisz. Vannak azonban olyan esetek, amikor valaki odafigyel a táplálkozására, eleget mozog, mégis hízik. Öszegyűjtöttük azokat az okokat, amelyek ennek az elsőre megmagyarázhatatlan jelenségnek a hátterében állhatnak. 

Túl sok feldolgozott élelmiszert eszik 

Ha az étrendjében cukros gabonapelyhek, ízesített joghurtok, felvágottak, pékáruk, sült krumpli, csoki, chips is szerepel, akkor boritákolható, hogy alattomosan felkúsznak a plusz kilók. A transzzsírban magas élelmiszerek ugyanis magas szénhidrát-és kalóriatartalommal rendelkeznek. Ezek az élelmiszerek másképp is szívódnak fel, így hiába kontrollálja, mennyit eszik ezekből, a kis nasizás a tévé előtt párnát növeszt a derekára. 

Azért sem érdemes két kanállal habzsolni ezeket az ételeket, mert nem tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat (fehérjéket, rostot, esszenciális zsírsavakat), így üres kalóriákat viszünk be, és a szervezet valójában éhezik. Emiatt az agy azt az üzenetet küldi a szervezetnek, hogy még több kalóriára van szüksége, így gyakori, hogy a feldolgozott élelmiszert fogyasztók napi 500 kalóriával többet visznek be a szervezetükbe, mint az egészséges, tápláló ételeket preferáló társaik. Napi 500 plusz kalória kéthetente 1 plusz kiló felcsúszását jelenti, azaz havi 2 kilogramm, évi 24 plusz kilogramm „telepedik” ránk. 

Az egészségtelen ételek helyett tápláló ételekre kell áttérni, tehát aki például odavan a joghurtokért, az egyen natúr joghurtot mézzel és aszalt gyümölcsökkel, tízóraira és uzsonnára pedig fogyasszunk inkább gyümölcsöt.

A kutatások azt igazolják, hogy aki több feldolgozozz élelmiszert fogyaszt, az 32 százalékkal nagyobb eséllyel hízik el.

Túl sok cukrot eszik

A cukros ételek és italok, például édességek, sütemények, üdítők, sportitalok, jégkrém, jeges tea és cukrozott kávéitalok rendszeres fogyasztása könnyen megnövelheti a derékbőséget.

Számos tanulmány nemcsak a súlygyarapodással hozza összefüggésbe a cukorfogyasztást, hanem a krónikus egészségügyi állapotokkal is, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával is.

Különösen a cukrozott italok jelentik a legnagyobb hozzáadott cukorforrást, és erősen összefüggésbe hozhatók a súlygyarapodással.

Egy 11 218 nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 1 cukrozott üdítőital fogyasztása 2 év alatt 1 kg súlygyarapodáshoz vezetett.

Érdemes tehát erősen korlátozni vagy teljesen visszaszorítani az üdítók, jegesteák, cukros kávék bevitelét, helyettük zöld teát és vizet fogyasszunk, amely felpörgeti az anyagcserét és tisztítja a szervezetet.

Mozgásszegény életmód

Az inaktivitás gyakran hozzájárul a súlygyarapodáshoz és a krónikus betegségek kialakulásához. Az ülőmunka, a tévénézés, a vezetés, a számítógép vagy a telefon használata mind mozgásszegény tevékenységnek számít.

Egy 464 elhízott és túlsúlyos emberen végzett tanulmány szerint az átlagos napi ülőidő 6,2 óra volt munkanapokon és 6 óra a nem munkanapokon. A legnagyobb mértékben a munkával kapcsolatos feladatok járultak hozzá, ezt követte a tévénézés.

Néhány egyszerű életmódbeli változtatás, mint például a könnyű testmozgás és a kevesebb ülés nagy változást hozhat.

Egy 317 munkavállaló bevonásával végzett 3 hónapos vizsgálat például azt találta, hogy ha a munkanap során mindössze 1 óra ülést 1 óra állással helyettesítjük, csökken a teljes zsírtömeg és a derékkörfogat, miközben nő a sovány izomtömeg.

Már olyan apró változtatások is ellensúlyozhatják a súlygyarapodást, mint például a tévénézés helyett egy séta vacsora után, edzés vagy séta az ebédszünetben vagy kerékpárral való munkába járás.

Itt a jojo, itt van újra

A jojó-diéta a szándékos fogyás ciklusaira utal, amelyet akaratlan súlygyarapodás követ, így idővel a súlygyarapodás fokozott kockázatával jár együtt.

Egy 2785 emberen végzett vizsgálatban azok, akik az előző évben diétáztak, nagyobb testtömeggel és derékkörfogattal rendelkeztek, mint a nem diétázók. A legtöbb ember, aki korlátozó diétával fogy, 5 éven belül visszaszedi a súlyának nagy részét vagy az egészet.


Ahhoz, hogy hosszú távon megtartsd a súlyodat, a fenntartható életmódváltásra kell összpontosítanod. Ezek közé tartozik a testmozgás, a feldolgozott és cukros ételek elhagyása, valamint a tápanyagdús, teljes értékű, rostban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása.

Egészségügyi probléma van a háttérben

Bár számos életmódbeli tényező hozzájárul az akaratlan súlygyarapodáshoz, bizonyos egészségügyi állapotok is szerepet játszhatnak. Ezek közé tartoznak:

  • pajzsmirigy alulműködés. Ez az állapot a pajzsmirigyét érinti, és súlygyarapodást vagy fogyási nehézséget okozhat.
  • depresszió. Ez a gyakori mentális állapot összefügg a súlygyarapodással és az elhízással.
  • policisztás ovárium szindróma (PCOS). A PCOS-t hormonális egyensúlyzavarok jellemzik, amelyek a reproduktív korú nőket érintik. Hízást okozhat, és megnehezítheti a fogyást.
  • falási zavar (Binge eating disorder, BED). A BED-et a kontrollálhatatlan túlevés visszatérő epizódjai kategorizálják, és számos egészségügyi szövődményhez, többek között súlygyarapodáshoz vezethet.

Más betegségek, például a cukorbetegség és a Cushing-szindróma szintén súlygyarapodással járnak, ezért fontos, hogy a megfelelő diagnózist orvosától kapja meg.

Nem alszik eleget

Az alvás elengedhetetlen az általános egészséghez és jóléthez. Az elégtelen alvás egyéb negatív hatások mellett súlygyarapodást is kiválthat.

Egy 92 nő részvételével végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik napi 6 óránál kevesebbet aludtak, volt a legmagasabb a testtömegindex (BMI) és a visfatin (a zsírsejtek által szekretált fehérje) szintje, szemben azokkal a nőkkel, akik napi 6 órát vagy többet aludtak.

Egy 2 hetes vizsgálatban, amelyet 10 túlsúlyos, alacsony kalóriatartalmú diétát követő felnőtteken végeztek, azok, akik éjszakánként 5,5 órát aludtak, 55%-kal kevesebb testzsírt és 60%-kal több izomtömeget veszítettek, mint azok, akik éjszakánként 8,5 órát aludtak.

Az alvásidő növelése tehát segítheti a fogyást. Az éjszakánként 7 vagy több óra alvás 33%-kal nagyobb valószínűséggel jár együtt a fogyással, mint a 7 óránál kevesebbet alvás (30Trusted Source).

Ha rossz az alvásminősége, megpróbálhatja korlátozni a lefekvés előtti képernyőidőt, csökkenteni a koffeinfogyasztást, és következetesen ugyanabban az időpontban lefeküdni.

A stressz is hízlal

A krónikus stressz gyakori probléma, amely hatással lehet a súlyára. A stresszhormon, vagyis a kortizol magas szintje bizonyítottan növeli az éhségérzetet és a nagyon ízletes, kalóriadús ételek iránti vágyát, ami súlygyarapodást okozhat.

Mi több, a tanulmányok szerint az elhízott emberek kortizolszintje magasabb, mint azoké, akik nem szenvednek ilyen betegségben.

Egy 8 hetes vizsgálatban, amelyben 45 elhízott felnőtt vett részt, azok, akik relaxációs technikákat, például mély légzést alkalmaztak, jelentősen több súlyt veszítettek, mint azok, akik csak a szokásos étrendi tanácsokat kapták.

A stressz csökkentése érdekében próbálja meg a relaxációs gyakorlatokat beépíteni a rutinjába. Ezek közé tartozik a jóga, a természetben töltött idő és a meditáció.

A túlevés is növeli a pocakot

A túlevés továbbra is a súlygyarapodás egyik kiemelkedő oka.

Ha több kalóriát visz be, mint amennyit naponta eléget, akkor valószínűleg hízni fog.

 

Néhány egyszerű módszer a túlevés elkerülésére: figyeljünk oda az éhség- és teltségérzet jelzéseire azáltal, hogy tudatosan étkezünk, kövessünk magas rost- és fehérjetartalmú, növényi ételekben gazdag étrendet, igyunk vizet kalóriadús italok helyett, és növeljük az aktivitási szintünket.

 

Az sem segít, ha csak kevés alkalommal eszik egy nap, ugyanis egy alkalommal is túllőhet azon a kalóriakereten, aminek a testének szüksége van, és az bizony zsírként raktározódik el, még akkor, ha az összkalória bevitel alacsony. A kiadós étkezés valójában hízlal, ezárt érdemes az evést abbahagyni akkor, amikor már jkellemesen óllakottak vagyunk, és nem addig tömni az ételt, amíg elérjük a „kidurranok” állapotot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bru-nO via Pixabay)

 

 

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

12:37

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.