WHO: Délkelet-Ázsia gyermekbénulástól mentes terület

Gyermekbénulástól mentes területnek nyilvánította egész Délkelet-Ázsiát az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután három év telt el Indiában új megbetegedés nélkül.

2014. március 28., 05:40

A csütörtökön Új-Delhiben tett bejelentés szerint ezzel a világnépesség 80 százalékát immár nem fenyegeti a poliomielitisznek vagy poliónak is nevezett betegség. Továbbra is stabilan jelen van azonban a vírus Afganisztánban, Pakisztánban és Nigériában, és időnként felüti a fejét Afrika és Ázsia más országaiban is. A WHO célja, hogy 2018-ra teljesen felszámolják a világon ezt a potenciálisan halállal járó betegséget.

Indiában a kormány nagyszabású oltási programmal érte el, hogy az elmúlt három évben nem jelentettek új megbetegedést. A WHO szabályai szerint ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a vírustól mentesnek nyilvánítsanak egy régiót. A megelőzési program keretében évente 170 millió öt év alatti gyermeket oltottak be az országban néhány éven át. Az oltási akció hatását mutatja, hogy 2009-ben még Indiára esett a világ összes gyermekbénulási esetének fele.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.