Terhességgondozás – a kockázatok csökkentése érdekében

A terhességgondozás tulajdonképpen már a terhesség előtt megkezdődhet, a szülni vágyó nőnél ugyanis meg kell teremteni az optimális szociális és orvosi feltételeket ahhoz, hogy az esetleges kockázatok a lehető legkisebbek legyenek – mondta el a 168 Órának dr. Hruby Ervin, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa.

2013. október 9., 16:27

A terhességgondozás az egészséges nőknél alapvetően tanácsadásból áll. Az orvossal megbeszélik, milyen vitaminokat szedjenek, milyen életmódot folytassanak, hogy a kívánt terhesség mihamarabb bekövetkezzen. A krónikus betegeket pedig oly módon készítik fel, hogy a kockázatok minimumra csökkenjenek.

Az orvosi protokoll szerint, ha egy nő terhes lett, akkor a terhesség megállapítása után belgyógyászati és laboratóriumi vizsgálatokra küldik, különféle eszközökkel vizsgálják az anya és a magzat állapotát is. Ezek egy részét jogszabályok írják elő, másokat szakmai szabályok határoznak meg.

A terhességgondozásban három szakember vesz részt: a szülész-nőgyógyászon kívül a háziorvos, aki ismeri a terhes nő kórelőzményét, egészségi állapotát, valamint a védőnő, aki orvosi és szociális szempontból is követi a várandós életét, majd szülés után ő segíti a csecsemőgondozásban.

Ha valamilyen szövődmény gyanúja merülne fel, akkor más szakorvosokat is bevonnak: ilyen lehet többek közt a genetikus, a belgyógyász, a neurológus és a hematológus.
Az új, most készülő jogszabályok szerint a nőgyógyász-háziorvos-védőnő hármasát kiegészíti majd a szülésznő.

A szakorvos elmondása szerint a terhességgondozás a terhesség megállapításával kezdődik, ami vérvétellel vagy vizeletminta alapján történik. Ekkor elvégzik az első ultrahangvizsgálatot is, amelyből már sok minden kiderül. Meg tudják állapítani, hogy a terhesség a méhen belül van-e, és megbecsülik, hogy körülbelül milyen korú az embrió. Ez utóbbit azonban az utolsó havi vérzés dátumából számítják ki, egy orvosi formula alapján. Amennyiben túl nagy eltérés van a terhesség korát illetően a két mérés között, az ultrahangos vizsgálat eredményét veszik alapul. Ez alapján számítják ki, hogy mikorra várható a gyermek születése. A magzat a 37. és 41. hét között érett a szülésre, ha ennél korábban jön világra, akkor koraszülött.

A terhesség alatti szűrővizsgálatok célja az anyai betegségek, magzati rendellenességek kiszűrése.

A terhesgondozás során minden alkalommal mérik az anya vérnyomását, illetve vizeletmintát vesznek. A vizsgálatokkal a terhességi magas vérnyomás miatt esetlegesen veszélyeztetett anyákat igyekeznek kiszűrni, hogy további, célzott vizsgálatokra, majd kezelésekre küldhessék őket. A várandósoknál nyomon követik a testsúly változását, amelyből az ödéma kialakulására lehet következtetni.

A magzati rendellenességek kimutatása érdekében ultrahanggal vizsgálják őket, így már nagyon korán, a 12-14. hét környékén ki tudják szűrni az agykoponyahiányt, a nyitott gerincet, a végtaghiányt. A szülésig négy ultrahangszűrést kell elvégeznie a nőgyógyásznak: a 12-14. hét körül, a 18-20., a 30-32. és a 36-38. hét környékén. Ezekkel a vizsgálatokkal nyomon követik a magzat anatómiai fejlődését, például, hogy nem lassult-e le a növekedése.

Az anya vérképéből megállapítják, ha valamilyen hiány lép fel (vas vagy vitamin).

A várandósokat a terhesség első harmadában elküldik fogorvoshoz. Ugyanekkor a kismamának el kell mennie egy általános belgyógyászati vizsgálatra, amikor EKG-val és különféle egyéb módszerekkel próbálják kiszűrni az ismert vagy nem ismert betegségeket, illetve azt vizsgálják, hogy a kockázatok csökkentése érdekében szükség van-e további vizsgálatokra vagy valamilyen kezelésre.

A 16. héten zajlik az ún. AFP-vérvétel, amely a magzati idegcsőzáródási rendellenességek felismerésében segít. A 12-16. hét között lehetőség van anyai vérből a magzati kromoszóma-rendellenességek kockázatának becslésére is. A 35 év feletti nőket genetikai tanácsadásra utalják, mert ekkor már nagyobb a kromoszóma-rendellenességek kockázata. Magas kockázat esetén lehetőség van magzatvízből vagy méhlepényszövetből nyert sejtek vizsgálatával a magzati kromoszómaállomány közvetlen vizsgálatára is.

A 24-28. héten történik az anyai cukoranyagcsere vizsgálata, a terhességi cukorbetegség ugyanis a későbbiekben mind az anyánál, mind a magzatnál komplikációkhoz vezethet – figyelmeztetett dr. Hruby Ervin, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa.

Ezeken kívül a nőgyógyász havonta elvégzi a szokásos szülészeti vizsgálatokat.

A terhesség alatt, amennyiben nem merül fel semmilyen veszélyeztetettség, havonta kell orvoshoz járnia a kismamának. Az utolsó hónapban már hetente kardiotokográfiával, az anya hasfalán keresztül észlelik a magzat szívműködését. Amennyiben az orvos nem ítéli megnyugtatónak a szívműködés alapján a magzat állapotát, további ellenőrző vizsgálatokat rendelhet el.

A terhesgondozás feladata a várandós felkészítése a szülésre, illetve a megszületendő gyermek ellátására is. Ez sok helyen szervezett tanfolyamon történik.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.