Sűrűsödnek a nagy erejű meteoritbecsapódások

Az eddig gondoltnál négyszer-ötször gyakrabban érhetik el a Földet a cseljabinszki meteorithoz hasonló nagy meteoritok – írja az AP a februárban a februárban szibériai város fölött felrobbanó meteorit tanulságait elemezve három tanulmány alapján, melyek a Nature-ben és a Science-ben jelentek meg.

2013. november 14., 10:47

Az egész világot bejárta a hír, amikor február 15-én a szibériai Cseljabinszk felett váratlanul felrobbant egy meteor. A rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor körülbelül 17 méter átmérőjű és szétrobbanásáig nagyjából 10 ezer tonnás volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra óriási robbanások kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek szét az ablakok Cseljabinszkban.

Az eset előtt a NASA főleg a 30 méternél szélesebb meteorokkal foglalkozott, feltéve, hogy az annál kisebbek kevesebb veszélyt jelentettek. A cseljabinszki meteor csak 18 méter széles volt, de a tudósok szerint 40 hirosimai típusú atombomba erejével tartott a Föld felé. Fénye 70 embert megvakított (csak ideiglenesen), több tucat embernek megégette a bőrét, mintha leégtek volna a napon.

A kutatók eddig azt gondolták, hogy 150 évente egyszer számíthatunk a cseljabinkszkihoz hasonló méretű meteor becsapódására, de egy új kutatás szerint, mely a megtörtént becsapódások sűrűségét elemezte, ezek akár 30 évente is beüthetnek.

Az amerikai kormány egyébként az eset után meteorit-gyakorlatot tartott: azt modellezték, mi történne, ha a cseljabinszkinál is nagyobb meteorit csapódna be a keleti parton. Az eredmények szerint ha Washington mellett csapódna be, a meteoritnak 78 ezer áldozata lehetne, ha az óceánba zuhanna, 14 méteres cunamit okozhatna – írja az Index.

A hullócsillag, vagyis meteor, akkor jelenik meg, amikor az űrből egy test Föld légkörébe érkezve felizzik (akkor látható sok meteor az égen, amikor a Föld éppen egy meteorrajt keresztez). Meteoritnak a meteorok földre hullott darabjait nevezzük, ezek akkor keletkeznek, amikor a meteorok nem égnek el teljesen a légkörben. A legtöbb meteorit kicsi, de nagyobb darabok is becsapódnak szabálytalan időközönként.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.