Rendkívül értékes telephelyet tártak fel Mátraalján

A rendszeres terepbejárások, felszíni gyűjtések a Mátra hegység vidékén 2004-től kezdődtek el, de a Mátraalja keleti részén lévő őskőkori telephelyet először tárták fel régészeti módszerek alkalmazásával és régész irányításával.

2013. november 18., 06:01

A felszíni gyűjtések során elsősorban a jégkorszakban élt ősemberek vadász és műhely telepeit, szórványait találták meg a Mátra hegység vidékén. Több, mint 200 őskőkori régészeti lelőhelyet azonosítottak. Most szerencsére a felszíni gyűjtéseken kívül a régészeti feltárás lehetősége is megadatott – mondta el a lapnak Gutay Mónika, régész-muzeológus (Dobó István Vármúzeum), aki Kerékgyártó Gyula jászberényi gyűjtővel közöse végzi a terepkutatásokat a Halmajugra-Szoller-dűlőn, írja az

Index.

A Mátrai Erőmű Zrt. támogatásával a visontai bánya területen, Halmajugra-Szoller-dűlőn a Dobó István Vármúzeum leletmentő régészeti feltárást végezhetett. A feltárás október 15.-november 15. között volt.

Az őskőkorban pattintgatással kőből és csontból készítették az eszközöket, melyeket fa, bőrmegmunkálásra és vadászatra használtak. Az előkerült leletek, pattintott kövek a felső paleolitikum Gravettien kultúra körébe sorolhatók, koruk 30000 és 10000 év közé tehető. A nagyszámú leletek jelentős része a bolygatatlan, paleotalajból került napvilágra. A régészeti anyagban kőből készült eszközök (vésők, vakarók és pengevakarók) szilánkok, pengék, pattintékok és magkövek vannak. Az eszközkészítéshez a Mátra déli részén található limnikus és hidrotermális kovakőzeteket használták fel.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.