Politikai porkolábok

2015. május 15., 11:20

Lampé Ágnes cikkét közli lapjuk Politikai peepshow címmel (2015. május 14.). Végre egy, a kormánypárti politikusok és a média viszonyáról szóló riport! Mint médiakutató, annál is inkább hiányoltam az ilyen, „udvari” magatartást leleplező riportokat, mert a regnáló hatalom immár mindenért a sajtót teszi felelőssé. A Fidesz „médiafóbiája” kóros paranoiáról/aberrációról tesz tanúbizonyságot. Még az illemhelyiségbe sem átallnak az újságírók után menni, csak hogy „utolérjék” az oknyomozó/tényfeltáró újságírót, milyen információt akar szerkesztőségének átadni.

A sajtó- és médiajog – okkal hihettük – új fordulatot vesz a rendszerváltást követően. De nem! A politika erőszakos mediatizációja a Rákosi- és a Kádár-érát juttatja eszünkbe. (Mindenkinek kuss, akarom mondani: „niksz ugribugri” – Orbán Viktor.) A pártállami módszereket megszégyenítő újságíróhajsza a szakmájukra/becsületükre felesküdött zsurnalisztákat hozza kellemetlen helyzetbe. (Számtalan kutatás bizonyítja: az angolszász kultúrában politikus és újságíró nem ellenség! Utóbbiak a társadalmi kontroll hiteles megtestesítői.)

A politika és a média „közelharcából” nem a mindenáron megfelelésnek kell győzedelmeskedni előbbi oldal javára. Csak a kölcsönös együttműködés lehet a hiteles tájékoztatás, a bizalom, a konszenzus záloga. A médiademokrácia feltételezi Pulitzer József gondolatait: „A hír szent, a vélemény szabad.” Kétségtelen, ha nincs objektív tájékoztatás, marad a „szivárogtatás”, a transzparencia valóban megkérdőjelezhető. Az újságírók ilyenkor mégsem fantáziálnak, csak a mozaikokból próbálják kirakni az egészet. Jobb lenne hát az őszinte beszéd! Bátran kijelenthető: a Fidesz minden erőfeszítése ellenére kommunikációs impotenciában szenved, ennélfogva üzenetei kontraproduktívak. (Vannak ugyan „megmondóemberek”, de ők inkább csak „sajtóelhárítók” Lázár János főminiszterrel az élen.)

A médiamunkások közötti szolidaritás eltérő intenzitással ugyan, de még létezik. Bizonyság erre a hatalmi „ütközések”. Lehet megfélemlíteni a kormánypárti politikusokat, sakkban tartani az újságírókat, tematizálni a közvéleményt, egyet biztosan nem tud elérni a Fidesz: az erőszak-politika a médiában szörnyszülöttekkel terheli a hétköznapi valóságot.

Elég a médiaerőszakból! Hagyjuk az újságírókat szabadon dolgozni.

Nagy Zoltán, e-mail

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.