Mobilnetben két évvel vagyunk lemaradva Európától

Hiába épített ki két mobilszolgáltató is kiterjedt LTE-hálózatot és műszaki szempontból nincs is rájuk rendszeres és tömeges panasz, Magyarország továbbra is sereghajtó a mobil szélessávú szolgáltatások elterjedtsége terén Európában.

2014. március 28., 06:35

Nagyjából két évvel kullogunk Európa nyomában a mobil szélessávú szolgáltatások penetrációját, vagyis a felhasználók számát illetően, pedig a három magyarországi mobilszolgáltató – legalábbis műszaki- és marketingszempontok alapján – látszólag mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több emberhez juthasson el a mobilnet. Egy, az Európai Bizottság által tegnap közzétett statisztikagyűjtemény szerint azonban népességarányosan az összes uniós országban több mobilnet-előfizető van, mint nálunk.

Gyászos helyzetkép

Az Európai Bizottság felmérése szerint Magyarországon tavaly júliusban a teljes lakosság mintegy negyede fizetett elő valamilyen mobilnetes szolgáltatásra, ezzel hazánk a 28 tagállamból az utolsó helyen található a ranglistán. Az EU-átlag 58 százalék, az éllovasoknak pedig a skandináv országok számítanak: Dániában, Svédországban és FInnországban egyaránt 100 százalék feletti a mobilnet-penetráció. A sor végén Magyarország áll, hazánkat Románia és Portugália előzi meg – számolt be róla a hwsw.hu.

A kutatás egyebek mellett megállapítja, hogy az EU-n belül a mobil szélessáv-penetráció még mindig lényegesen gyorsabban növekszik, mint a vezetékes szolgáltatások elterjedtsége, ám az utóbbi két évben valamelyest lelassult a növekedési tempó. Az EU-s átlag egyébként 2011 januárjában állt azon a szinten, ahol tavaly nyáron a magyar piac, vagyis elmaradásunk a nemzetközösségi átlagtól években mérhető.

Mára 30%-ot meghaladó a penetráció

Tavaly július óta a magyar mobilnet-penetráció jelentős mértékben nőtt, mostanra meghaladja a 31%-ot a penetráció, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság statisztikáiból. A kifizetett, de nem használt előfizetések száma az aktív felhasználókhoz képest ugyanakkor döbbenetesen magas: több mint egymillió olyan, beaktivált mobilnet-csomag van a szolgáltatóknál, melyekkel egyetlen bitnyi adatot sem forgalmaz hónapok óta az előfizető.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.