Magyar találmány nyerte a design Oscar-díjat

Két pécsi fiatalember találmánya nyerte el a nemzetközi díjat.

2014. március 28., 08:54

Streitmann Walter és Mátrabérci Zsolt egy gyermekeknek kifejlesztett, újfajta orrszívóval nyerte el a design Oscar díjának számító Red Dot díjat Németországban. A Nosiboo névre keresztelt készülék a 2014-es orvosi dizájn kategóriában nyert. A Red Dot zsűri a jó design mellett a termék általános minőségét, az innovációt és a funkcionális működést díjazta.

A készülék szívóereje a csecsemőkortól kisgyermekkorig optimálisan állítható, maximuma az egészségügyileg megengedett legerősebb érték. A szabadalmaztatott Colibri szipka higiénikusan tisztítható, BPA-mentes, rugalmas kialakítása nem okoz orrnyálkahártya-irritációt. Az orrszívás eddig sokszor küzdelem volt a különböző, a piacon eddig árusított eszközökkel, de ezen változtat vélhetően a Nosiboo – adta hírül a HVG.hu.

Walter és Zsolt mérnökök, egy belsőépítészettel, designnal foglalkozó cég vezetői Pécsett. A Nosiboo projektbe bevonták Dr. Hárságyi Erzsébet füll-orr-gégész szakorvost, valamint a formatervezés területén már számos sikert elért CoandCo csapatát. “Apaként mindent megteszek azért, hogy kisfiam a lehető legkevesebbet kapjon antibiotikumot, vagy gyógyszeres hatóanyagú orrspray-ket. A készülék nemzetközi sikere megerősít abban, hogy a helyes út a megelőzésé, és nem a gyógyszereké” – hallhattuk a díjjal kapcsolatban Zsolttól.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.