Kicsi a bors, de erős: egy alternatív antibiotikum

Angol tengerészek között azért vált népszerűvé a tőzegáfonya, mert fogyasztójánál a skorbut nem fejlődött ki. A növény jótékony hatását napjainkban a húgyúti fertőzések kúrálásával kötik össze. Az áfonya értékes festékanyagai az antocianinok, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.

2015. május 15., 11:37

Ez a gyümölcs kis mérete ellenére hatalmas tápértékkel bír. A növény küllemében az egyik ismertetőjegye a jellegzetes kerek vérpiros bogyója, ami nagyon hasonlít az áfonya kékes-lila opálos színű bogyójára. Másik nem elhanyagolható jellegzetessége apró, nagyon fényes zöld levelei, amik elsőre azt a benyomást keltik, mintha valaki minden nap polírozná őket. Késő tavasztól nyár végéig nyíló szép rózsaszín virágáról lehet még felismerni, amelyek ősszel élénkvörös bogyókat terem. Angol neve a cranberry, eredetileg craneberry, amelyet daru (angolul crane) formájú virágairól kapta.

Az áfonyát jellegzetes illatáért és ízéért fogyasztották korábban, gyógyító képességeiről, magas C – vitamin tartalmáról nem volt tudomásuk. Az áfonya a vizeletben lévő glükoprotein képes az E. Coli baktériumokhoz kapcsolódni és megakadályozza, hogy a baktérium a húgyutak falához tapadjon. Ha a baktérium nem tud letapadni, nem tud kialakulni a gyulladás. Egyes embereknek magas a glükoprotein szintjük, amely megakadályozza a felfázás kialakulását, másokban a glükoprotein szint alacsony, ezért hajlamosabbak a felfázásra.

A növény a vizes mocsarakban és az erdős hegyekben érzi jól magát. Észak-Amerika, Ázsia és Európa tőzegmoha lápjaiban honos, Magyarországon nagyon ritka. A húgyúti fertőzésekben szenvedőknek a gyümölcs fogyasztásától ne vegye el a kedvét a fanyar, kesernyés íz, hiszen vannak már olyan készítmények, amelyek szörpként fogyasztva cukrozottak vagy akár kapszula formájában is elérhetők.

(Forrás: www.herbaria.hu)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.