Irán ismét majmot küldött az űrbe – és vissza is hozta

Irán közölte szombaton, hogy másodszor is sikerrel küldött fel majmot a világűrbe, és épségben vissza is hozta a Földre.

2013. december 15., 10:35

„Haszan Róháni elnök (...) gratulált az iráni tudósoknak és szakértőknek, amiért egy második élőlényt is sikerrel küldtek fel az űrbe” – jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Róháni a Twitteren keresztül üdvözölte a sikert. Közlése szerint a majmot Fargamnak (Ígéretesnek) hívják, s visszahozták a Földre „épen és egészségesen”. „Összességében ez a világűrbe felküldött második majom, amely tökéletes épségben tért vissza Iránba” – írta az elnök.

Hivatalos weboldala, a president.ir arról számolt be, hogy a Padzsohes (fárszi nyelven Kutatás) típusú rakéta Irán első folyékony hajtóanyagú rakétája volt. A közlés nem tért ki rá, hogy a kísérletet mikor hajtották végre, sem más részletekre.

A sikeres felbocsátás újabb demonstrációja az ország rakétapotenciáljának, amely aggodalmat kelt a nyugati hatalmak és az öböl menti államok között Teherán atomhatalmi törekvései miatt.

Az első, majommal végrehajtott űrkísérletet – amelynek keretében 120 kilométeres magasságot ért el a rakéta – januárban jelentette be az iszlám köztársaság. Az űrben járt emberszabásúról kiadott két fotócsomag egyike azonban egy másik majmot ábrázolt, kétséget ébresztve a külföldi megfigyelők között a felbocsátás valódi sikerét illetően – írja a hirado.hu.

Az Egyesült Államok és szövetségesei attól tartanak, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétatechnológiáját Irán nukleáris robbanófejek célba juttatására használhatja fel. Teherán ellenben azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelő célokat szolgál.