Hogyan kerüljük el az utazási trombózist?

Repülés, hosszabb autóút vagy buszos utazás során kialakulhat ez a betegség, amely akár végzetes tüdőembóliát is okozhat. Az utazási trombózis kutatása akkor kapott nagyobb lendületet, amikor 2000-ben egy légi utazást követően Emma Christoffersen 28 éves angol fitneszbajnok egy Ausztráliából Londonba tartó repülőjáraton halálos kimenetelű tüdőembóliát kapott.

2015. július 7., 11:14

A betegséget először Homans írta le, amikor 1954-ben beszámolt egy hosszú légi utazást követően kialakult mélyvénás trombózisról.

Nemcsak repülőgépen, hanem távolsági autóbuszon, közlekedési dugóba került gépkocsin, vonaton, sőt traktoron utazóknál is létrejöhet mélyvénás trombózis. Sőt hosszas üldögélés után is kialakulhat, utazás nélkül is, például számítógépezés közben!

A repülőút ebből a szempontból mégis veszélyesebb, mert a
szűk ülések – különösen túlsúly esetén – összenyomják, megtörik a térdvénákat, ezáltal a lábszárakban a vér visszaáramlása meglassul.

A gép fedélzetén a légnyomás alacsonyabb, az oxigén nyomása is kisebb. Ez az erek falában olyan anyagok felszabadulását segíti elő, melyeknek az eredménye fokozza a vénás pangást és gyorsítja a véralvadást. A repülőgép fedélzetén ráadásul nagyon alacsony a páratartalom, akár 1 százalékig csökkenhet. Ez a csökkent folyadékfelvétellel együtt kiszáradást, a vér besűrűsödését eredményezi, ami kedvez a véralvadásnak.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a négy órát meghaladó utazás a trombózis/embólia kockázatát megduplázza. Négy óránál hosszabb repülés esetén a trombózis/embólia kockázata hatezer utasonként egy.

A Harvard Egyetem kutatói alapján az utazás megháromszorozza a vénás trombózis/embólia kockázatát. Minden kétórás utazási időszak 18 százalékkal emeli a kockázatot. A repülővel történő utazás kockázata magasabb.

Hogyan lehet megelőzni az utazási trombózist?

Homans, az utazási trombózis első leírója ezt tanácsolja: „Hosszú időn át tartó ülés során ajánlatos a lábujjak, a lábszár, az egész alsó végtag mozgatása. Ha alkalom nyílik rá, fel kell kelni és mozogni.”

Kényelmes, laza öltözékben érdemes utazni. Segíthet a rugalmas harisnya, bár ezek védő hatását még teljes körűen nem igazolták. A széles körben elterjedt hiedelemmel ellentétben viszont az aszpirin nem alkalmas a mélyvénás trombózis és a szövődményes embólia kivédésére, ebből a célból nem ajánlott a szedése a Mellkasi Betegségek Orvosainak Amerikai Kollégiuma 2008-as ajánlása szerint. Ugyanakkor az aszpirin továbbra is ajánlott artériás érbetegség (ütőérszűkület) különböző formáinak kivédésére sok esetben.

Forrás:

Magyar Nemzeti Szívalapítvány