Házakat rongáltak meg a visszahulló űrrakéta darabjai

Két házat is megrongáltak Kínában azok a rakétaalkatrészek, amik az ország első holdjáróját szállító rakéta fellövésekor zuhantak vissza a felszínre. A szecsuáni házak tulajdonosai 1800 és 1000 dollár közötti összegnek megfelelő jüant (220-400 ezer forint) kaptak kártérítésként, és szerencsére senki sem sérült meg.

2013. december 5., 05:44

A kínai űrkutatás közben olyan, újrafelhasználható rakéták kifejlesztésén dolgozik, amik egyben hullanak vissza a felszínre, nem darabokban, ahogy az a NASA misszióiban is történt. Peking tervei szerint Kínának 2020-ra működő űrállomása lesz, ehhez viszont nagyon sok rakétaindítás kell még, akár évente húsznál is több – írja az Index.

December 2-án hajnalban indították útnak a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal majd leszáll a Holdon.

Érdekesség, hogy általában nem jellemző az, hogy az űrhajózás szemete lakott területeken zuhan le, még a Föld légkörébe visszazuhanó, többtonnás műholdak is elhagyatott vidékeken szoktak becsapódni, a rakéták gyorsítófokozatai pedig főleg az óceánban kötnek ki – írja az Index.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.