Hatalmas óceán boríthatta egykor a Marsot

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei szerint a Jeges-tengernél nagyobb víztömegű ősi óceán terülhetett el egykor a Mars északi féltekéjén.

2015. március 8., 06:38

A NASA közleményében kiemeli: talán mintegy 4,3 milliárd évvel ezelőtt elegendő víz lehetett rajta ahhoz, hogy nagyjából 137 méter mély folyékony réteget képezzen egészének felszínén.

A szakemberek szerint azonban ennél sokkal valószínűbb, hogy a víz a Mars északi féltekéjének majdnem felét elfoglaló óceánt alkotott, amely néhol meghaladta az 1,6 kilométeres mélységet is. A Vörös Bolygó ősi óceánja legalább húszmillió köbkilométernyi vizet tartalmazhatott, ám ennek 87 százaléka az űrbe veszett – írja az MTI.

A Science amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői a Föld legerősebb teleszkópjait, köztük a hawaii W. M. Keck Obszervatórium távcsöveit használva figyelték meg hat éven keresztül a Mars légkörében lévő – deutériumot (nehézhidrogén) tartalmazó – „nehézvíz” és a könnyű, vagyis a szokásos víz arányát.

Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a bolygó nagyjából 6,5-ször annyi vizet veszíthetett, mint amennyit északi és déli sapkái jelenleg tartalmaznak. Az elveszett vizet is magába foglaló ősi óceán felszínének 19 százalékát boríthatta. Összehasonlításképpen, az Atlanti-óceán a Föld felszínének 17 százalékát foglalja el.

Mai felszíne alapján úgy sejtik, hogy az ősi víztömeg valószínűleg északi síkságán húzódott. „Mivel a Mars ilyen sok vizet veszített, ezért nagy valószínűséggel hosszabb ideig volt nedves, mint azt eddig véltük, ami azt sugallja, hosszabb ideig is lehetett lakható” – mondta a tanulmány készítője, Michael Mumma, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának kutatója.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.