Hat emberből egyet fenyeget ez a betegség

2015 a stroke megelőzésének éve. A szélütés az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak és a harmadik leggyakoribb halálok. Olyan, mint egy időzített bomba, amely a legtöbb betegben már évekkel, évtizedekkel korábban ott ketyeg, legtöbbször látható tünetek nélkül.

2015. május 26., 07:01

A magyar agykutatók és brit kollégáik a világon először olyan kulcsfontosságú gyulladásos szenzorokat azonosítottak, amelyek nagy szerepet játszanak a stroke-ot követő idegrendszeri károsodás kialakulásában. Dénes Ádám, a kutatás vezetője az M1 Minden tudás című műsorában kifejtette, a stroke hosszú ideig neurológiai betegségként volt számon tartva – írja a

Híradó.hu.

Ma már tudják, hogy valóban az idegrendszert érinti, de a problémák már évtizedekkel korábban megkezdődnek, és a szervezet egésze érintett benne. A stroke sokkal inkább egy érrendszeri betegség, sok gyulladásos folyamat vesz benne részt, amelyeket korábban kevésbé ismertek – magyarázta el a műsorban.

Sok kockázati tényezője ismert – cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés és elhízás –, harminc százalékának az oka viszont ismeretlen. Az unióban évente közel egymillióra tehető a szélütéses esetek száma, élete folyamán minden hatodik ember a betegség áldozatává válhat.

Míg az infarktus igen erős fájdalommal jár, az agyi érkatasztrófa általában nem okoz nagy kellemetlenséget, így a betegek nem is veszik komolyan és nem fordulnak azonnal orvoshoz. A leggyakoribb jelek a nyelési zavarok, egyensúlyzavar, kettős látás, végtaggyengeség, beszédzavar, féloldali bénulásos tünetek.

A szakember kifejtette, a sejttenyésztő, sejtbiológiai egységben részben a gyulladásos működésben részt vevő sejttípusokat, agyi idegsejteket tudnak tenyészteni, másrészt különféle agyi szeletekből szövetkultúrákat tudnak építeni. Ezeken aztán laboratóriumi körülmények között szemügyre vehetnek olyan folyamatokat, amelyeket később állatkísérletekkel lehet ellenőrizni.

A kutatók igazolták, hogy a gyakori bakteriális és vírusfertőzés korábban nem gondolt mértékben súlyosbítja a stroke kimenetelét. Dénes Ádám és munkatársai olyan, genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyek nem hordozzák a szervezet veszély- és fertőzésmolekuláit érzékelő inflammaszómákat. A kutatók meg tudták állapítani, milyen molekuláris útvonalak játszanak szerepet a stroke okozta agyi sérülés kialakulásában.

Dénes Ádám hozzátette, ha képesek vagyunk életmódunkkal valamilyen módon befolyásolni ama folyamatokat, amelyekre hatással vagyunk, ha gátolni nem is, de csökkenteni tudjuk a szélütés kialakulásának esélyét.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.