Grönland felől érkezik az óriásvihar

Ítéletidő lehet Németországban: 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökések várhatók, az orkán az ország kétharmadát érinti. Hamburgban magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962-es vihardagály idején.

2013. december 5., 16:54

Az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb vihara közelít Németországhoz. A várható ítéletidő miatt csütörtök délelőtt az ország északnyugati részén forgalomkorlátozásokat vezettek be.

A Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére.

A Xaver nevű orkán valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin–Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben már csütörtök reggel leállt a hajóközlekedés és a munka a tengerre telepített szélerőműparkokban – írja az MTI.

Az Elba torkolatában fekvő Hamburgnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején. Akkor háromszáznegyvenen haltak meg a természeti katasztrófában. A védműveket azóta megerősítették, a gátak a dagály legmagasabb állásakor mért átlagos szintnél 7,5 méterrel magasabb vízoszlopokat is kibírnak, így jelentősebb áradásokra nem számítanak a térség legnagyobb városában.

Ugyanakkor egy sor óvintézkedést bevezettek, a városi magasvasúton például ritkították a járatokat, a metró- és buszjáratokat pedig sűrítették. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A tűzoltóság és a katasztrófaelhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart. Csak a kidőlő fák eltakarítására négy akciócsoportot szerveztek.

A hamburgi repülőtéren csütörtök délelőtt 10 óráig összesen 20 járatot töröltek. A Germanwings légitársaság budapesti járata nincs közöttük.

A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb. Az utakat péntek reggelre sok helyütt jégpáncél boríthatja be, és megérkezhet az első hó is, helyenként 10 centiméteres hótakaró lehet a vihar végére.

A német vasúttársaság készenlétbe helyezett hatvannégy hókotró szerelvényt és összesen harmincnégy darab, a behavazott, befagyott váltók kiolvasztására használt berendezést, és számos régi dízelmozdonyt is, hogy ne álljon le a közlekedés, ha leszakadnak a felső vezetékek.

A vihar miatt jelentősen emelkedik a szélerőművek termelése. Ennek hatására az azonnali szállításra kínált áram kilowattóránkénti ára a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40 százalékkal, 31,5 euróra süllyedt – számolt be a Handelsblatt című üzleti lap.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.