Genetikusok feltámasztják az őstulkot

Újra életre akarják kelteni a sok évszázada kihalt őstulkot cseh, holland, német és amerikai kutatók, hogy az óriás patás állat csordái legeljék le a parlagon maradt földeket.

2013. november 7., 06:10

A két méter magas, hosszú lábú, óriási szarvú állat, a barlangfestmények ismert szereplője a 17. század elején tűnt el végleg Európa vadjai közül. Minden ma élő, tejéért és húsáért tenyésztett marhaféle tőle származik.

Az őstulkot a hozzá legközelebb álló mai marhafajtákkal való keresztezéssel szeretnék „új életre kelteni”, vagyis visszatenyészteni. Első cseh csordájuk a közép-csehországi Milovice melletti mezőkön jelenhet meg – adta hírül a Mlada fronta Dnes című cseh napilap.

Kihalt állatfajt eddig soha senkinek sem sikerült még feltámasztania. A nemzetközi kutatócsoport azt szeretné, ha nagyjából száz őstulok születne a következő tíz évben, és néhány európai országban szabadon lehetne engedni egy-egy csordát. Csehországban tíz-tizenöt tulok bukkanna fel – írta a napilap.

A szakértők szerint a gének türelmes kombinálásával tíz generáció után születhet olyan marhaféle, amelyet nem lehet megkülönböztetni az őstuloktól. Céljuk, hogy olyan állat térjen vissza, amely nagy távolságokat jár be, lelegeli az Európa-szerte parlagon hagyott mezők és legelők hatalmas területeit. Az őstulokcsordák lennének tehát az elhanyagolt rétek természetes karbantartói.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.