Évszázadokig tarthat a globális felmelegedés

Egy új kutatás szerint évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

2013. november 28., 06:25

A legfontosabb üvegházhatású gáznak számító szén-dioxid hatása hosszú távú, a gáz még évszázadokig az atmoszférában marad. Kutatók számítógépes modellel vizsgálták a légköri szén-dioxid hatását a globális hőmérsékletre egy olyan forgatókönyv alapján, amely szerint az összes szén-dioxid-kibocsátás hirtelen leáll azután, hogy 1800 milliárd tonnányi szén-dioxid került a légkörbe.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kibocsátás beszüntetését követő húsz évben a szén-dioxid 40 százalékát, száz éven belül 60 százalékát és ezer éven belül 80 százalékát nyelnék el az óceánok és földrészek – ismertette a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány nyomán a The Daily Telegraph online kiadása.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a globális hőmérsékletek stagnálnának vagy csökkennének, ha a kibocsátás hirtelen megszűnne, ám azok a vizsgálatok nem vették figyelembe az óceánok hőelnyelő képességének csökkenését – húzták alá a szakemberek.

A Nature Climate Change folyóiratban közölt eredmények azt sugallják, hogy a kibocsátás leállását követő egy évszázados kezdeti lehűlést követően a bolygó 0,37 Celsius-fokkal melegedne 400 év alatt. Bár az emelkedés kismértékűnek tűnik, ám valójában majdnem fele az iparosodás korának kezdete óta tapasztalt 0,85 Celsius-fokos melegedésnek – írja a Híradó.hu.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint az iparosodás előtti szinthez képesti két vagy több Celsius-fokos emelkedésnek súlyos hatása lenne a klímarendszerre. A tanulmányt jegyző Thomas Frölicher, a Princetoni Egyetem munkatársa felhívta a figyelmet, hogy míg korábban azt gondolták, a melegedés két Celsius-fok alatti értéken tartásához a szén-dioxid-kibocsátást ezermilliárd tonnára kell korlátozni, az új kutatási eredmények alapján 750 milliárd tonnára kell limitálni.

„Tehát a kétfokos melegedéshez a teljes szén-dioxid-kibocsátást 250 milliárd tonna alatt kell tartani, ami az eddig kibocsátott 500 milliárd tonnának mindössze a fele” – hangsúlyozta a kutató.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.