Csányi Vilmos – 80

Íme, az ember – A humánetológus szemével című kötettel lepték meg hálás tanítványai, tisztelői a 80. születésnapját ünneplő Csányi Vilmost. A könyv a kiváló tudós munkásságát igyekszik összegezni.

2015. május 21., 18:26

A 168 Óra azt kérdezte tőle: végül is mi tette emberré az embert, a kommunikáció, a megismerés, a bűn, a bűntudat?

– Talán mindez így együtt. Én elsősorban mégis a nyelvet „teszem felelőssé”, mert az ember azzal vált el az állatoktól, hogy együttműködő közösségeket teremtett. Beszélhetünk állati kommunikációról is, de az csak érzelmeket fejez ki. A nyelv gondolatokat is közvetít. Nem beszélve arról: évszázadokon át irányítja, befolyásolja a társadalmak életét. Láthatjuk, mi mindent ért el az ember pusztán kommunikációval.
Csányi Vilmos pályáját végigkísérte a műfaji, tudományos sokszínűség. Azt mondja, ő mindig szeretett szabadon dönteni. Ha úgy gondolta, valami más jobban érdekli, váltani próbált. Az örök újrakezdés szerinte gazdagabbá tesz, mert a korábban bejárt terület tapasztalatai sem tűnnek el.

– Sok évvel ezelőtt, hatvan körül, panaszkodtam a tanszéken: „Gyerekek, úgy felgyorsult az idő.” Láttam, kicsit mosolyognak, aztán valaki megjegyezte: „Vili, nem a dolgok gyorsultak fel, te lettél lassabb.” Valóban. Az ember fiatalon villámgyorsan, érzelmi felismeréssel hoz meg egy-egy döntést. Ma alaposabban megfontolok mindent. De közben élem a világomat, s nem érdekel, hány éves vagyok – tette hozzá az etológia professzora.
És vajon lehet-e kutya nélkül élni?

– Nem. Most is van kutya az életemben, Janka. Ő is pumi–husky-hibrid, mint Jeromos. De ő nem kan, hanem szuka, amúgy huskyszerűbb. Sok mindenben más. Érzelmesebb és hisztisebb Jeromosnál.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.