Chlamydia: a „néma betegség”

Bár a női és férfi nemi szerveket megtámadó Chlamydia trachomatis baktérium felfedezése több mint 100, a heveny gyulladás következtében kialakuló súlyos szövődmények megismerése pedig legalább 30 éves múltra tekint vissza, a fertőzés népegészségügyi jelentőségének megfelelő kezelése ma sem tekinthető megnyugtatónak – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Melczer Zsolt nőgyógyász-onkológus, a Magyar STI Társaság alelnöke, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa.

2013. november 20., 14:30

A világon alig van néhány ország, ahol – megfelelő felvilágosító munka, széles körű diagnosztikai lehetőségek biztosítása és ésszerű szűrőprogramok szervezése révén – jelentősen és tartósan csökkenne a fertőzés gyakorisága és a késői szövődmények száma.

A Chlamydia trachomatis D-K szerotípusai által okozott urogenitális fertőzések és azok szövődményei a leggyakrabban előforduló szexuálisan terjedő megbetegedések (STD-STI) közé tartoznak. A fertőzések különösen a szexuálisan aktív, fiatal korosztályt érintik. A sokszor csekély tünetekkel vagy tünetmentesen zajló fertőzések viszonylag gyorsan és gyakran vezetnek a nemzőképességet jelentősen befolyásoló szövődményekhez. Az infekció felismerése célzott mikrobiológiai vizsgálatokkal, a kórokozó direkt kimutatásával lehetséges. A felismert fertőzés kellő ideig és dózisban adott antibiotikumokkal kezelve eredményesen gyógyítható. A sikeres kezeléshez a sokszor panasz- és tünetmentes partner vagy partnerek kezelése is szükséges – mondta el a a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente körülbelül 250 millió szexuális úton közvetített megbetegedés fordul elő földünkön, s ezáltal ezek a betegségek az egyik legnagyobb egészségügyi problémát jelentik. Az alsó genitális traktus Chlamydia trachomatis okozta fertőzései felszálló infekciók révén súlyos komplikációkhoz vezethetnek mind a férfiaknál, mind a nőknél. A következmény infertilitás, méhen kívüli terhesség és az újszülöttek fertőzése lehet. Mivel a legtöbb fertőzött tünetmentes, az infekció továbbadásában ezek a személyek igen nagy szerepet játszanak – mondta a szakember.


A nemi úton terjedő betegségek és azok következményei súlyos közegészségügyi problémát jelentenek világszerte. A gyakran tünetmentesen zajló infekciók következtében az érintettek partnerkapcsolataikban tovább fertőznek. A szexuálisan közvetített infekciók (STI) terjedésében a promiszkuitás, a szexuális szabadosság, a nem megfelelő felvilágosítás, továbbá a különböző lappangási időkből adódóan a tünetek, következésképpen a betegségtudat hiánya nagy szerepet játszanak.

Becslések szerint a Chlamydia trachomatis (C. trachomatis) okozta fertőzés prevalenciája ma már felülmúlja a syphilisét és gonorrhoeáét. A 15–25 éves korosztály fertőzöttsége 5-10-szer nagyobb, mint a hasonló szexuális szokásokat mutató 30–35 éves korosztályé. Az összes fertőzés 40-50%-a a 20 évesnél fiatalabb, 75%-a a 25 év alatti korcsoportban fordul elő. Rizikófaktort jelent a fertőzés szempontjából a gyakori partnercsere, az alkalmi kapcsolatok létesítése. Tévedés azonban azt hinni, hogy a betegség csupán a promiszkuáló fiatalok megbetegedése. Bár a járványügyi helyzet alakulását jelentősen befolyásolja a társadalomnak ezen életkorba tartozó, szabados életmódot folytató „kemény magja”, melyet a nemzetközi szakirodalom „hard core-nak” nevez – mondta el a 168 Órának Melczer Zsolt nőgyógyász-onkológus, a Magyar STI Társaság alelnöke, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa.

A kórokozó latens vagy perzisztáló jelenléte a szervezetben esetenként monogám párkapcsolat idején manifesztálódó megbetegedést eredményez. Megelőzése a fiatalok szűrése révén valósulhatna meg, ez azonban térítéses.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.