Az embernek nem való az űr

A New York Times hosszú összeállítást közölt arról, hogy az embereknek milyen problémákkal kell számolniuk, ha hosszabb időt szeretnének eltölteni az űrben. A kérdés most válik igazán forróvá, mivel egyre több projekt indul mélyűri, hosszú távú utazási céllal. A Nemzetközi Űrállomás működését egyelőre meghosszabbították, így tovább tanulmányozhatók az űrben a mikrogravitáció által kifejtett az élettani hatások.

2014. január 29., 06:03

Mivel már a NASA is azt tervezi, hogy belátható időn belül, 2030-ban űrhajósokat küld a Marsra, mindenképpen foglalkozni kell ezekkel a dolgokkal, írja az

Index. Ráadásul két civil szervezet is sikeresen gyűjt jelentkezőket az utazáshoz, anélkül hogy bármit tudnának a hosszú távú kockázatokról. Az eddigi leghosszabb idő, amit ember az űrben töltött, 438 nap volt: a rekordot Valerij Poljakov orosz kozmonauta tartja.

Egy átlagos emberi test hatvan százaléka víz. A világűrben a testfolyadékok felfelé áramlanak a mellkasba és a fejbe, míg a lábak gyengék, a koponyán belül pedig növekszik a nyomás. Ebből nagyon sok dolog következhet, ezért a NASA mostantól kifejezetten figyeli majd a hosszú távú hatásokat. Eddig alvási problémák, csontgyengülés, evési és alvászavarok jelentették a legnagyobb problémákat.