Aszpirinnel védekezik a trombózis ellen? Nem biztos, hogy használ!

Sokaknál hatékony megelőzést nyújt a vérrögök okozta szívinfarktus és stroke ellen is az aszpirin. Ugyanakkor van olyan beteg, aki nem reagál a kezelésre. A hatástalanságot fokozza például a kevés folyadékfogyasztás, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, illetve a kezeletlen magas vérnyomás.

2015. május 19., 13:05

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint az artériás trombózis hátterében a legfontosabb tényezők egyike a vérlemezkék összecsapódása, melyért az erekben lévő plakk felhasadása (ún. ruptúrája) a felelős.

A plakk miatt az ér keresztmetszete szűkül, melynek eredményeként megnő benne a vér keringési sebessége, tehát megnő a vérnyomás. Ennek hatására az érbelsőn sérülések keletkeznek, mely a vérlemezkék összecsapódását váltja ki.

Az aszpirin (acetilszalicilsav) ezt az összecsapódást hivatott megakadályozni. Sajnos hiába az elsősorban láz- és fájdalomcsillapítóként ismert aszpirin több pozitív tulajdonsága, van, hogy szedése ellenére is kialakulnak vérrögök. Ennek hátterében legtöbbször aszpirinrezisztencia vagy ún. non-responsio áll.

A hatástalanságot fokozza például a kevés folyadékfogyasztás, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, illetve a kezeletlen magas vérnyomás – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Hogy kideríthető legyen, vajon kinél áll fenn aszpirinrezisztencia, érdemes részt venni egy laborvizsgálaton. Ehhez egy egyszerű vérvételre van szükség, majd a vért egy készülékbe rakják, és figyelik, hogy a benne lévő speciális anyagokkal átitatott membrán miként záródik el a kicsapódó vérlemezkéktől.

Amennyiben aszpirinrezisztenciát igazolnak, úgy az adag emelésével sokszor el lehet érni jobb hatást, de eredményesebb, ha az aszpirint egy másik vérlemez-összecsapódást gátló készítménnyel helyettesítik ( pl. clopidogrel).

(Forrás: Trombózisközpont)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.