A világ legrégebbi Újtestamentuma

A Kleopátra halála utáni 1200 évet öleli fel a British Museumban megnyílt, Egyiptom: hit a fáraók után című kiállítás. A vallás fejlődését a politeizmustól (többistenhit) a monoteizmusig (egyistenhit) mintegy kétszáz bemutatott tárgy – többek között a világ legrégibb Újtestamentuma – illusztrálja.

2015. november 4., 07:29

Szerző:

A múzeumlátogatók megismerhetik, hogyan változtatták meg ezt az ősi földet, Egyiptomot, zsidók, keresztények és muszlimok.

I. e. 30-ban Octavianus, a későbbi Augustus bevonult Alexandriába, s attól kezdve Egyiptom hatszáz éven át római provincia lett. Istenek kavalkádjában éltek az emberek, kezdve a zsidók egy istenétől, majd később a keresztények Jézusán át Egyiptom, Mezopotámia, Görögországa és Róma sok istenségéig.

A keveredést jól mutatja ez a római katonai viseletben látható egyiptomi Horus, az élő fáraót megtestesítő, rendszerint sólyomfejjel ábrázolt istenség. A szobor a római császárok megszokott pózában ül, vállán egy római katonatiszti köpönyeg, míg a madártollak a mellvédet szimbolizálják.

Héber felirat olvasható ezen az úgy nevezett ossariumon, vagyis csontházon, amibe az elhunyt csontjait helyezték. A köztiszteletnek örvendő, Alexandriában élő zsidó Nicanor családé, melynek feje – az írásos források tanúbizonyságaként – a jeruzsálemi templom bronzajtajának költségeit állta.

A kereszténység megjelenését képviseli a kiállítás legértékesebb és legérdekesebb darabja, a 4. századból származó Codex Sinaiticus. A görög nyelvű szöveget a Sínai-hegy szerzetesei írták állatbőrre, s ez az Újtestamentum legrégebbi komplett példánya.Rendkívüli lehetőség látni ezt a könyvet annak a világnak az összefüggésében, amelyben keletkezett – véli a múzeum igazgatója, Neil MacGregor.

Megtekinthetjük még sírkövek, építészeti elemek újrahasznosítását templomokban, majd később mecsetekben. Mindennapi használati tárgyak, színes ruhaneműk, függönyök és más lakástextíliák hozzák emberközelbe a több száz évet bemutató egyiptomi életet.

Az iszlám Fatimid-dinasztia uralkodásának 1171-es befejezésével záruló kiállítás zsidók, keresztények és muszlimok hosszú időszakon át tartó békés együttélését igazolják – s ez talán üzenet lehet a mának is.

British Museum
Great Russell Street
London
WC1B 3DG

Nyitva: minden nap: 10:00–17:30
Pénteken: 10:00–20:30
Jegyek: felnőtt: £10, 16 éves kor alatt ingyenes

Megtekinthető: 2016. február 7-ig.

Nézzen be hozzánk a

Facebookon is!

Még több Nagy-Britanniához fűződő írás az

Angolosan.huweboldalon.