A lottónyertesek a jobboldalra pártolnak

Lottónyeremény hatására az emberek hajlamosak átpártolni a jellemzően alacsonyabb adórátákat alkalmazó jobboldali, konzervatív politikai oldalhoz, és többnyire kevésbé egalitáriussá válnak – állapította meg egy brit-ausztrál .

2014. február 10., 12:34

A Nattavudh Powdthavee (Melbourne-i Egyetem és London School of Economics), valamint Andrew Oswald (Warwicki Egyetem) professzorok által végzett kutatásban több ezer brit lottónyertes politikai preferenciájának hosszú távú változását vizsgálták. Az országosan reprezentatív mintába bevont egyének legfeljebb 200 ezer fontot (74 millió forint) nyertek a lottón, tehát a főnyereményt megütőket nem vizsgálták – derül ki a Melbourne-i Egyetem honlapján közzétett közleményből.

Minél nagyobb a nyeremény, annál nagyobb az esély a konzervatív fordulatra – összegezte az eredményeket Nattavudh Powdthavee, aki úgy fogalmazott: „Az emberek rugalmas etikai normákkal rendelkező lények.”

A másik szerző, Andrew Oswald a folyamat racionális, pénzügyi hátterét magyarázta. Szerinte a szavazófülkében a pénzügyi önérdek a meghatározó, nem pedig a gyakran hangoztatott egyéb intellektuális megfontolások. A lottónyertesek tehát azért szavaznak inkább a konzervatív pártokra, mert azok jellemzően alacsonyabb kulccsal adóztatják a magas jövedelmeket, illetve a vagyont.

Az úttörő kutatás szerint már néhány ezer fontos nyereménynél is mérhető a jobbra tolódás. Kimutatták azt is, hogy a hatás sokkal erősebb a férfiak, mint a nők esetében.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.