A krokodilok tudnak fára mászni

Ha eddig azt hitte, hogy simán kivédhet egy krokodiltámadást úgy, hogy felmászik egy közeli fára, rossz hírünk van. A Tenessee Egyetem szakértői szerint ugyanis néhány krokodilfaj képes lenne ön után mászni.

2014. február 13., 10:27

Annak ellenére, hogy a testi adottságaik látszólag hiányoznak az ágak megmarkolásához vagy az egyensúlyozás közbeni húzáshoz és toláshoz, négy különböző faj is képes arra, hogy akár négy méter magasra is felmásszon egy fán – írja az Index.

A Vladimir Dinets vezette csoport Észak-Amerika, Afrika és Ausztrália krokodiljait vizsgálta meg a tanulmány során, és arra jutottak, hogy leginkább az olyan területen élő krokodilfajoknál fejlődött ki ez a képesség, ahol amúgy a talajhoz közeli állapotok nem teszik lehetővé, hogy az állatok kényelmesen sütkérezzenek a napon, így kénytelenek magasabbra mászni azért, hogy a testhőmérsékletüket a megfelelő tartományban tartsák. Emellett persze az is fontos, írják a kutatók, hogy a magasból jobban belátják a környezetüket, könnyebben észreveszik a prédát és a rájuk leselkedő veszélyeket is.

Nem ez az egyetlen meglepő adat mostanában a krokodilokkal és kajmánokkal kapcsolatban. Egy korábbi vizsgálat például rávilágított, hogy néhány faj gallyakat és egyéb növénydarabokat használ azért, hogy madarakat ejtsen csapdába. Ez a viselkedés sem csak egy vidékre jellemző, az USA-ban és Indiában is él olyan faj, ami így vadászik, ráadásul csak az év egy bizonyos szakában tesznek így.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.