Új ötfontos

Amikor a Bank of England, az angol jegybank a font különböző címleteinek megújításába fogott, nem sejthette, hogy mire forgalomba kerülnek az új bankjegyek, Nagy-Britannia az EU elhagyása mellett dönt, és a font erős hullámvasutazásba kezd.

2016. július 24., 19:15

Szerző:

Nagy-Britanniában a pénzügyi tranzakciók mintegy fele zajlik készpénzben, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a papírbankjegyek mennyire strapabíróak.

Elsőnek az ötfontos címlet újul meg, amelyet egy vékony polimer réteggel vonnak be. Ezt az anyagot tévesen műanyagnak szokták hívni, ám nem az, a természetben is előforduló anyagról van szó.

Az új bankjegy mérete körülbelül tizenöt százalékkal kisebb lesz a jelenleg forgalomban lévőnél, az említett bevonatnak köszönhetően sokkal tartósabb és biztonságosabb lesz, túlél akár egy 90 °C-os mosógépben mosást is. A fedőréteg taszítja a szennyeződést, a nedvességet, ezért nem tragédia, ha ráömlik valamilyen ital, egyszerűen letörölhető. Élettartama várhatóan két és félszer hosszabb lesz a most használt papírpénznél, és a pénzhamisítókat is nagyobb kihívás elé állítja.

Az új ötfontos elülső oldalán a királynő látható, míg a hátoldalán Sir Winston Churchill. Háttérben az arannyal fóliázott Westminster és az Erzsébet óratorony – ismertebb nevén Big Ben –, mely három órát mutat, vagyis azt az időpontot, amikor Churchill az Alsóházban elmondta híres beszédét 1940. május 13-án. „Nem ígérhetek mást, mint vért, munkát, könnyeket és verejtéket”. A jól ismert mondatot szintén olvashatjuk a bankjegyen.

Az angol jegybank idén szeptemberben bocsátja forgalomba az új ötfontost, melyből jelenleg mintegy 329 millió darab van használatban, így a teljes lecserélésük várhatólag egy évet vesz igénybe.

2017-ben jelenik meg az új tízfontos, amelyen Jane Austen írónő szerepel, majd 2020-ban az új húszfontos JMW Turner festő arcmásával. Mindkettőn – először – lesz Braille-írással írt szöveg is a gyengén látók számára, az ötfontost pedig éppen azzal teszik beazonosíthatóvá, hogy az nélkülözi a Braille-írást.

A Bank of England 70 millió fontba kerülő, új bankjegy kibocsátási programja, a bank vezetősége szerint költséghatékony vállalkozás, amelyet öt év tervezés előzött meg. Már csak az a kérdés, hogy az új dizájnnal megjelenő font képes lesz-e a gyors politikai változásokat követni és megtartani értékét?

Ollózta: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.