Mussolini és az utópisztikus város

A múlt század húszas éveiben Benito Mussolini felajánlott egy olaszországi területet egy utópia megvalósításához.

2011. szeptember 5., 12:30

1926-ban a Rómában élő Hendrik Andersen norvég szobrász levelet irt Paul Otlet belga utópista barátjának, amelyben véleményét kérte az olasz politikus ajánlatáról. Mindketten már régóta dédelgettek egy álmot, egy olyan “ egyetemes város” felépítéséről, amely a tudás terjesztésével meg tudja szüntetni az emberek közötti konfliktusokat. Otlet lemondott jogászi karrierjéről a könyvek, a dokumentáció iránti szerelemből, honfitársával Henri La Fontaine Béke Nobel-dijas szenátorral megalakították a Bibliográfia Nemzetközi Hivatalát és Brüsszelben létrehozták a Mundaneumot, egy óriási központot könyvekkel, dokumentumokkal, katalógusokkal, amely gyakorlatilag az internet őse volt. Köréje azonban egy város is akartak, amelyből szerteágazik a tudás és megkönnyíti az országok közötti együttműködést.
Otlet a hírt Mussolini gesztusáról örömmel fogadja és további lépésekre biztatja Andersent, akinek sikerül is újra találkoznia.

vele, aki akkor még nemzetközi tiszteletnek örvendő pártvezér és a művészetek barátja volt. Elmondja neki részletesen elképzeléseiket a „Föld fővárosáról”, amelybe még egy 320 méter magas “ Haladás tornyát” is terveztek a szeretet és a testvériség szimbólumaként, de amely valójában az információ nemzetközi hivatala lett volna. Mussolini ekkor megerősítette, hogy felajánl egy Róma közeli, lecsapolt területet, a Maccareset.

Otletnek azonban kétségei támadnak és további részleteket kér, de Andersennel való levelezéséből, amelyet jelenleg a Mons-i Mondaneumban őriznek, kiderül, hogy inkább Genfet szeretné a tudás központjává fejleszteni, mivel,mint írja “ a békekötés óta minden itt történik és nem szabad az erőket szétforgácsolni.” Utal az ott működő Népszövetség bevonására is. Mindemellett megköszöni Mussolininak a nemes gesztust és kifejezi reményét, hogy az érdekelt felek hamarosan találkoznak egy további megbeszélésre. A találkozó azonban annak ellenére, hogy az olasz közmunkaügyi hivatal, Andersen levele szerint, már, készíti hozzá az anyagot, nem jön létre. Otletnek újabb elképzelései születnek, szóba kerül a Leman-tó, a belga király ígérete Antwerpenre vonatkozóan, de érdeklődik Luxemburg és a Saar-vidék iránt is.
1933-ban Otlet még Roosevelt elnök segítségét is kéri és Andersent immár ki akarja zárni a tervből, Le Corbusier-vel kívánja
helyettesíteni. De az újabb háború előszelei miatt kútba esik minden. Feledésbe merül a Mundaneum és a Tudomány városa is.1941 és 1944 között pedig mind Otlet, mind La Fontaine meghalnak.

A Mons-ban őrzött hosszú levelezésben Mussolini leveleknek nincs nyomuk, de elképzelhető,hogy tényleg érdekelte a fantasztikus terv talán azért is,hogy arra gondolt, Róma ezáltal újra az a „caput mundi” lehet, ami sok évszázaddal korábban volt.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.