Menni vagy maradni? Ez itt a kérdés

Vészesen szalad az idő, és nemsokára június 23-a lesz, amikor a briteknek népszavazáson kell dönteniük európai uniós tagságukról. Meglehet, a referendum David Cameron miniszterelnök halálugrása lesz.

2016. június 8., 18:10

Szerző:

Brexit - ez a szó tartja lázban hónapok óta az Egyesült Királyságot.

A Britain és az exit (távozás) szavak összevonásával született meg a fogalom, amely az ország sorsdöntő kérdésére fog választ adni. David Cameron miniszterelnök a legutóbbi parlamenti választáson ígéretet tett arra, hogy a britek népszavazáson dönthetik el, hogy az Európai Unió tagjai maradjanak-e vagy kilépjenek. A referendum dátuma: június 23.

A miniszterelnök maga a bent maradás mellett van, ám pártjában megoszlanak a vélemények, így komoly személyes kockázatot is vállal.

A hónapok óta tartó kampány alatt egyre szűkült a különbség a két tábor között, fokról-fokra vált egyre szorosabbá a verseny, ám végig a bent maradók tábora volt nagyobb. Június elején egy ezerfős felmérés alapján először fordult meg az arány, amikor is a kilépni szándékozók kerültek 1%-os többségbe.

Az új számok ismeretében azonnal gyengülni kezdett a font. S ha mindez nem lett volna elég, a választási iroda weboldala – ahol regisztrálni kell a választáshoz – összeomlott a váratlanul nagy terhelés alatt, s ezért rendkívüli törvénykezéssel kellett meghosszabbítani a határidőt. Választani személyesen, megbízott által ill. levélben – külföldről és belföldről egyaránt lehet. Minden jel szerint igen nagy arányú részvételre lehet számítani.

Bár magas a tét, nem lennének angolok az angolok, ha a humor nem jelenne meg még egy ilyen sorsdöntő kérdésben is. Így néz ki a Magyar Kétfarkú Kutyapártra emlékeztető szavazócédula:

Népszavazás az Egyesült Királyság Európai Uniós tagságáról. Csak egyszer szavazzon úgy, hogy az Ön által választott opció kockájába egy ikszet húz.

Az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon vagy hagyja el az Európai Uniót?

Maradjon az Európai Unió tagja,
mert az Egyesült Királyság legyen valami olyasminek a része, amely önmagánál nagyobb. Azért is, mert a 21. század van, b... meg, és illene nagy fiúknak lennünk az EU hibáival kapcsolatban, igyekeznünk kéne megoldani őket, és nem hazaszaladni anyuhoz.

Hagyja el az Európai Uniót,
mert szerintem Nigel Farage, Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Boris Johnson és Rupert Murdoch mind az én érdekeimet tartják szem előtt, és azt mondták, hogy minden problémánk az EU miatt van. Plusz egy kicsit rasszista is vagyok.

Alig két hét múlva választ kapunk arra, hogy Nagy-Britannia hol landol.

Összeállította: Markó Beáta

Várjuk a

Facebookon is!

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.