London lángokban

A 29 éves Mark Duggan egyelőre tisztázatlan körülmények között összetűzésbe került a rendőrséggel és egy tűzpárbaj során életét vesztette. A halálát követő, Tottenhamben rendezett békés tüntetés egy órán belül erőszakosságba fordult. A négy napja tartó zavargások azóta átterjedtek Birminghamre, Liverpoolra, Bristolra és Nottinghamre is.

2011. augusztus 9., 20:52

Szerző:

A csuklyába és álarcba öltözött fiatal huligánok esztelen rombolásba kezdtek London számos kerületében. Tettüket Duggan halálhíre váltotta ki, ám gyászukat leginkább rombolásban, utcakövek hajigálásában, baseballütővel felszerelkezve fejtik ki. Kukákat borogatnak, autókat, gumikat, sőt, többlakásos lakóépületeket borítanak lángba. Egy 26-lakásos házból a lakók életüket mentve, pusztán a rajtuk lévő ruhában kényszerültek elmenekülni az otthonukból, s most ott állnak kisemmizve, minden nélkül, hajléktalanul. Sírva mesélték élményeiket a helyszínre látogató Nick Clegg miniszterelnök-helyettesnek.

A csőcselék tör-zúz, fosztogat és rabol, elsősorban szupermarketeket, műszaki cikkeket áruló boltokat és ékszerüzleteket szemelnek ki maguknak. Állításuk szerint elkeseredettek a munkanélküliség és a kormány megszorításai miatt.

A galerik akciói szervezetten folynak és egye jobban terjednek, először csak London városában, majd később már más városok hasonlóan elkeseredett fiataljai is bekapcsolódtak a „műveletekbe”. A Twitteren és a Facebookon tájékoztatják egymást arról, hogy a rohamrendőrség mikor és hol tűnik fel, a modern technika felhasználásával utasítják egymást a következő akció helyszínéről.

Eddig 525 randalírozót tartoztattak le, akik közül több mint száz ellen már vádat is emeltek. A sebesült rendőrök száma szintén 100 fölött jár. A Metropolitan Police, vagyis a londoni rendőrség főkapitánya éles hangon ítélte el és minden szempontból elfogadhatatlannak nevezte a most tapasztalható vandalizmust. Ígérete szerint minden elkövetőt az igazságszolgáltatás elé állítanak. A tettesek megtalálásában segítségükre lesznek az internetes szolgáltató cégek, amelyek segítenek beazonosítani a Twitteren és a Facebookon bejelentkező szervezőket. A rendőrség egy újonnan nyitott weboldalra már feltette a legkeresettebb tettesek listáját.

London polgármestere, Boris Johnson megszakította vakációját és azonnal hazautazott. „Az erőszak felelőseinek büntetéssel kell számolniuk, és keserűen meg fognak fizetni azért, amit most tesznek.” – nyilatkozta a főpolgármester. David Cameron szintén szabadságát megszakítva tért vissza Londonba és ma délután rendkívüli megbeszélést tartott a rendőrségi vezetőkkel, valamint csütörtökre összehívta a Parlament rendkívüli ülését válaszul a „hányingert keltő jelenetek”-re.

Az erőszak futótűzként terjedt át Birminghamre, Bristolra, Liverpoolra és Nottinghamre, ahol a bűnözők „egymást másolják” a Met Police szerint. „Egyes városrészek háborús övezetekre emlékeztetnek” - állítja egy szemtanú. A legfrissebb hírek szerint mára a zavargásoknak már halálos áldozata is van.

Ma este 16 000 kirendelt rendőrrel – köztük több száz rohamrendőrrel - várja London a fosztogató, gyújtogató vandalizmus 4. éjszakáját.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.