Horvátországban 13 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek egy alagútra, amely a szakadékba vezet

2018. július 29., 12:51

Szerző:

Háromszázmillió kunát (13 milliárd forint) költöttek a dél-dalmáciai Omis városában egy alagútra, amely egy szakadékba vezet. Az elkészült alagútnak egy hidat kellett volna összekötnie a szemben lévő sziklafallal, ahol folytatódott volna a fúrás, és újabb alagút épült volna, az elkerülő útnak pedig az lett volna a célja, hogy tehermentesítse Omist a turistaszezonban kialakuló forgalmi dugóktól. Arról volt szó – derül ki a Croatia Times cikkéből, amelyet most az RTL horvátországi csatornája is felkapott –, hogy Omist, Kastelát, Trogirt és Dugi Ratot gyorsforgalmi út fogja összekötni a Cetina folyó mentén. A projekt kivitelezését hat évvel ezelőtt jelentették be, 1471 méter alagutat ástak ki, de a munkálatok egyszer csak leálltak. Elfogyott a pénz, az alagút pedig azóta is város szégyene. A 30 méteres szakadék a Cetinában ér véget.

Fotó: CROPIX/Duje Klaric

Az omisi elkerülő útnak gyors megoldásként kellett volna szolgálnia a város forgalmi dugóira, amelyek rendszeresen okoznak fennakadásokat és bosszúságot a turisták és a helyiek számára. Omis az egyetlen olyan város Horvátországban, amelynek központján keresztül vezet az egyik legforgalmasabb közút, az adriai főút. A 

A városi vezetés szerint Omis nem várhat további hat évet a probléma megoldásával. Ezért tárgyalásokba kezdtek egy forgalmi csomópont megépítéséről. Ivo Tomasovic polgármester szerint a Cetina folyón építendő híddal is szabályozhatnák a város forgalmát. Az elkeseredett helyiek már készek lennének elfogadni bármilyen megoldást, főleg, hogy az előző projekt szó szerint nem vezetett sehová.

– Ahhoz, hogy hazaérjek, fél órára, hogy eljussak a 25 kilométerre lévő Splitbe, három órára van szükségem, szörnyű" –  mondta valaki a csatorna stábjának. 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.