Figyelmeztetés Romániának: az államfő nem veheti semmibe a választások eredményét

Egy demokráciában elfogadhatatlan, hogy az államfő semmibe vegye a választások győztesét – jelentette ki Hannes Swoboda, az Európai Parlament romániai látogatáson tartózkodó szocialista frakcióvezetője a Gandul.info portálnak adott pénteki interjújában arra a lehetőségre utalva, hogy Traian Băsescu államfő nem a vasárnapi választások biztos győztesének tartott USL jelöltjét, Victor Ponta szociáldemokrata pártelnököt bízza meg kormányalakítással.

2012. december 8., 12:07

Szerző:

„Az elnök nem király. Még az alkotmányos monarchiákban is tiszteletben kell tartaniuk a királyoknak és császároknak a parlament döntését” – kommentálta Swoboda a kormányzó USL kormányfőjelöltjének esetleges elutasítását, írja a

Transindex.

Hannes Swoboda pénteken átvette a craiovai tudományegyetem díszdoktori címét. Az ünnepségen Victor Ponta miniszterelnök és Valeriu Zgonea szociáldemokrata házelnök is részt vett.

A Gandulnak adott interjúban Swoboda rámutatott, arra is ki akarja használni romániai látogatását, hogy a választási kampányban támogatásáról biztosítsa Victor Ponta kormányfőt, mert véleménye szerint igazságtalan támadások érik mind otthon, mind pedig külföldön. Teljesen elfogadhatatlan az, hogy az államfő felfüggesztését külföldön egyesek államcsínynek minősítették – vélekedett az EP szocialista frakcióvezetője.