Ezt egyétek meg Ti!
Elkészült az a vizsgálat, amelyet Lengyelország lélegzet visszafojtva várt. A kérdés az volt, ártalmas-e, és ha igen, mennyire az egészségre az ipari (többek között az út felszórására használt) só. Néhány hete ugyanis kiderült, hogy ilyen ipari sót adtak el étkezési só helyett évek óta a lengyel hús-, hal- és egyéb élelmiszer feldolgozó üzemeknek, a pékségeknek, cukrászatoknak, tejgyáraknak is. A tisztiorvosi szolgálat tegnap nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint az a só, amelyet az élelmiszereknél használtak, nem tiszta ugyan, de az egészségre ártalmatlan. Ahelyett azonban, hogy mindenki megkönnyebbült volna, kitört a botrány: a kommentárok szerint ez a nyilatkozat ellentmondásos, a fogyasztókat megtévesztő, és nem tisztázza a helyzetet, sőt inkább elmélyíti a káoszt.
A jelentéssel egyidőben a tisztiorvosi szolgálat azt is közölte: nem vonják vissza a boltok polcain található, ezt a sót tartalmazó ételeket, noha a feldolgozó üzemekben talált, több mint 700 tonna ipari sót bevonták. Továbbá: az így előállított, raktározott és konfekcionált só nem felel meg egyetlen egészségügyi előírásnak sem, és sosem lenne szabad előfordulnia élelmiszerbolti forgalomban. És talán legalább ennyire fontos: „Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy ez a só hamisított.”
Jogosan teszik tehát fel a kérdést a lengyel lapok: most akkor ehető-e ez a só, vagy sem? Az újságírók azonnal meg is kérdezték a tisztiorvosi szolgálat sajtókonferenciát tartó vezetőjét, adna-e belőle a saját családjának? A válasz: ha van lehetőség a választásra, inkább nem.
Az ugyan igaz – mondták a tudósítók -, hogy az évek során a só feldolgozási technikája is sokat változott, de az ipari só feldolgozásánál nem kell olyan szigorú szabályokat betartani, mint az étkezésinél. Ez tehát azt is jelenti, hogy ami nem ehető, az esetleg ártat az egészségnek. Mert a nem ehető nem esztétikai kategória.
Valamilyen oknál fogva az ipari sót nem étkezési célra találták ki, hanem a festékekhez, az út felszórásához használják. Ezért is olcsóbb – tízszeresen –, mint a természetes fűszer. Vajon ez a kétértelmű nyilatkozata a tisztiorvosi szolgálatnak nem arra való-e, hogy elrejtse: a felelősök semmit sem tettek ebben az ügyben – teszi el a kérdést a Gazeta Wyborcza kommentátora.
A csehek valószínűleg a kétkedőkkel értenek egyet. Tegnap ugyanis közölték: nem szeretnék, ha esetlegesen ipari sót tartalmazó lengyel termékek kerülnének boltjaikba, ezért megfontolják a további lépéseket.
Csatlakozott az egészségügyiekhez az ügyészség is. Bejelentették, hogy a csalás gyanújával őrizettbe vettekkel szemben meg kell változtatniuk az eddigi vádat - a só ugyanis az ő vizsgálatuk szerint is ártalmatlan az egészségre. Ennek alapján akkor télen szedhetünk fel az útról egy kis sót, amikor az csúszós, és konyhasóként használhatjuk? Legfeljebb piszkos egy kicsit, no de van, aki az almát is mosatlanul eszi, nem?