„Ez a harc örök” – Hatalmas beszéddel tért vissza Barack Obama Nelson Mandela születésének a 100. évfordulóján

A nevüket nem mondta ki, de mintha Donald Trump és Orbán Viktor ellen szólalt volna fel.

2018. július 17., 17:57

Szerző:

Tizenötezer ember előtt tartotta leköszönése utáni első nagy nyilvános beszédet a volt amerikai elnök, Barack Obama Nelson Mandela születésének századik évfordulója alkalmából a Dél-afrikai Köztársaságban.

Az Egyesült Államok első fekete elnökeként Obama a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökét, az  apartheidellenes aktivistát méltatta, és nem mellesleg kemény kritikát fogalmazott meg a világ alakulásával, a világot jelenleg irányító elittel kapcsolatban. 

Fotó: Youtube

- Furcsa és bizonytalan időket élünk, napról-napra egyre inkább, észbontó címlapokkal találkozik az ember az újságokban, ezért azt gondolom, hogy lépjünk hátra egy kicsit, hogy láthassuk a teljes képet - kezdte beszédét a volt amerikai elnök. - Megjelent a félelem és harag alapú politizálás, és terjed, olyan gyorsasággal, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt(...)Nem vagyok vészmadár, ezek a tények. Nézzenek körbe: az erőből politizálok felfelé ívelnek, míg a szabad választások és a demokrácia látszata keretet ad nekik. Azoknak a hatalmon lévőknek, akik a demokrácia minden normáját aláássák.

Szót ejtett a Nyugaton erősödő szélsőjobboldali pártokról, amelyek szerinte nem csak zárt határok és védelmi alapok mentén, hanem kevéssé titkolt rasszizmuson is rendeződnek.- Egyértelmű, hogy a rasszalapú diszkrimináció még mindig létezik úgy az Egyesült Államokban, mint Dél-Afrikában - tette hozzá.

- Hihetetlen, hogy ennyi évvel azután, hogy Madiba (ez Mandela beceneve – a szerk.) kijött a börtönből még mindig jelentős időt kell szentelnem egy beszédben arra, hogy kiemeljem, hogy színesbőrűek, melegek, ázsiaiak, afrikaiak, arabok, indiánok, feketék, hogy mindnyájan egyenlőek vagyunk. Azt gondoltam, mostanra ez már egyértelmű lesz. De rájöttem, ahogyan alakulnak a világ dolgai, hogy ez a harc örök. Hogy mindig lesznek, akik attól akarják magukat erősebbnek érezni, hogy másokat taposnak.

A volt amerikai elnök a komoly téma ellenére többször is megnevettette közönségét. Például amikor világszintű sikerekről beszélt, és megemlítette a francia válogatottat, ahol, mint mondta, nem pont azt látja, hogy „az összes srác olyan gall típus lenne”.  

Obama rávilágított, a világnak fel kell ismernie, hogy a kormányok és a hatalmi elit is hibás abban, hogy nem teljesültek maradéktalanul az ígéretek az új világrendben. Úgy véli, többek között ez az oka annak, hogy fennáll a veszélye, visszatérünk egy régi és sokkal veszélyesebb világrendhez és egy sokkal brutálisabb módjához a tárgyalásoknak. 

A volt elnök szerint a sajtó függetlensége támadás alatt áll, a cenzúra és a média állami felügyelete növekvőben van, és hogy a közösségi oldalakat gyűlöletszításra, propagandára és összeesküvés elméletek terjesztésére használják. Arról is beszélt, hogy érdemes elgondolkodni azon, ha egy országban óriási többséggel nyer zsinórban egy politikus vagy politikai párt. – Annak általában oka van. Ez az ok pedig lehet az ellenzék elnyomása, és egy autokrata vezetés is- mondta. 

– Félre ne értsenek, a politikusok mindig is hazudtak. De ma már elmosódik a határ a hírek és a szórakoztatás között. Ha egy politikust hazugságon kapnak, akkor ahelyett, hogy ez kényelmetlen lenne neki, inkább hazudik még egy kicsit

– mondta Obama, aki szerint nehéz olyanokkal politizálni, és konszenzusra jutni, akik egy asztalra azt mondják, az egy elefánt. - A tények makacs dolgok és fontosak. Vissza kellene térni a tényekhez - mondta. Hozzátette, ennek ellenére ő továbbra is hisz Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Martin Luther King és Abraham Lincoln víziójában, hogy az egyenlőség és igazság, a szabadság és a faji hovatartozástól független demokrácia lehetséges és megvalósítható.

Zárásként egy üzenetet hagyott a fiataloknak. – Nagyon egyszerű: hallassátok hangotokat, harcoljatok továbbra is. A mostani egy jó idő arra, hogy fel legyetek tüzelve. Akiknek fontos Mandela öröksége, a kedvesség, szolidaritás, egyenlőség, az oktatáshoz való egyetemes jog. Akik még mindig fiatalok vagyunk szívünkben, kötelességünk segíteni benneteket a cél elérésében. Nekem is az, továbbra is. Mandela emlékeztet minket arra, hogy senki sem születik úgy, hogy gyűlöl. Azt megtanulja. De szeretni is meg lehet tanulni, sőt, könnyebb is, mert az a természetünkből is jobban fakad - zárta beszédét a volt amerikai elnök a közönség üdvrivalgása közepette.

A rendezvényen Bill Gates, Thomas Piketty, Kofi Annan és Bill Clinton is felszólalt. Graça Machel, Mandela özvegye Obama beszéde előtt számos párhuzamot vont férje, és a volt amerikai elnök között, mindkettőt szerény férfinak és igazi jelképnek írva le.