Drónok harca

A távirányítású pilóta nélküli repülőket, ismertebb nevükön drónokat már egy ideje használja a rendőrség nehezen megközelíthető terepek – például sziklás területek – fotózására. A gond csak az, hogy a drónok előnyeit mások is felfedezték, és egyre nagyobb mértékben használják bűncselekmények elkövetésre. Ezzel száll most szembe a londoni rendőrség egy Hollandiában már tesztelés alatt álló módszerrel.

2016. február 18., 13:00

Szerző:

Novemberben az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy Manchesterben drónokat használtak mobiltelefonok, SIM-kártyák és drog csempészetére. A tavalyi év első felében kilenc kísérlet fordult elő walesi és angliai börtönökbe történő beszivárgásra.

Fennáll a veszélye annak is, hogy terroristák használhatják fel a drónokat, ráadásul komoly rizikót jelentenek a polgári légi közlekedésre nézve is. Az elmúlt hónapban négy eset is történt, amikor egy drón veszélyesen közel került egy fel- vagy leszálló repülőhöz valamelyik repülőtér fölött az Egyesült Királyság légterében.

A holland rendőrség innovatív ötlettel próbálja felvenni a harcot a bűnözők által használt drónokkal, s egy ideje folyik a kísérletezés. Az ő nyomdokaikba kíván lépni a Metropolitan Police, azaz a londoni rendőrség.

A megoldás kulcsa, vagy stílszerűbben szólva a hadviselés új eszköze: a sas! A merész elképzelés szerint a madarak képesek lennének keményen lecsapni az általuk zsákmánynak tekintett drónokra.

Ám a Gloucestershire-i Ragadozó Madarak Nemzetközi Központjának igazgatója szerint az ötlet pusztán propaganda: „A sasok nagy, erős madarak, nem repülhetnek beépített területeken. Nem beszélve a biztonsági szempontokról: azt kívánják a ragadozóktól, hogy egy négy darab, forgó lapátos drónt kapjanak el a levegőben. Aki nem hisz nekünk, próbálja a forgó propellerek közé dugni az ujját, és nézze meg, mi történik!”

Semmi baj azzal, ha a rendőrség sasok betanításával foglalkozik, de gondolni kell arra is, hogy a madarak megsérülhetnek – fejtette ki véleményét egy másik szakértő.

A londoni rendőrség mindenesetre árgus szemekkel figyeli holland kollégái munkáját a sasok kiképzésével kapcsolatban. Ki tudja, mit hoz a jövő?

Elképzelhető, hogy hamarosan valódi scifi-jelenetek szemtanúi lehetünk a londoni égbolton – a drónok és a sasok légi csatájának.

Ollózta: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Még több Nagy-Britanniával kapcsolatos írás olvasható az

Angolosan.huweboldalon.