Deutsch Tamás erdélyi magyar politikust gyalázott

Facebook-bejegyzésben bírálta Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, mivel a szövetség vezetője románul mondott beszédet az Európai Néppárt Bukarestben zajló kongresszusán. Kelemen Hunor válaszolt a bejegyzésre, a vitába több politikus is bekapcsolódott.

2012. október 18., 22:32

Szerző:

Deutsch egy Twitter-bejegyzését osztotta meg szerdán a Facebook-falán is. „Bukarest, az Európai Néppárt Kongresszusa. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke román nyelven mondott beszédet. És nem sült le a bőr a képéről!” – írta a politikus, aki a Twitteren dajcstomi néven ír, áll az erdélyi

Krónika összeállításában.

Deutsch Tamás egy hozzászólásában később így folytatta: „Mindenki azon a nyelven beszél, amin akar. Amin tud. Kelemen kolléga csupán annak adta ismételt tanúbizonyságát, hogy az RMDSZ egy olyan román párt, amelyik meglepő érzékenységet mutat a magyar ügyek iránt”. Majd azt is hozzátette: „Mégegyszer nekifutok: Kelemen Hunor az RMDSZ – Romániai MAGYAR Demokrata Szövetség – elnöke. Az RMDSZ tagja az Európai Néppártnak. Kelemen kolléga nem angolul, nem németül, nem franciául, nem olaszul, nem spanyolul, nem lengyelül beszélt – ez mind munkanyelve a tanácskozásnak és nem anyanyelve Kelemennek – a megnyitón, hanem mint egy román párt román politikusa – románul. Nagyon gáz! Ezen nincs mit magyarázni.”

Nemsokára megszólalt Kelemen Hunor is, aki azt írta: „Kedves Tamás, amint azt a teremben ülő küldöttek többsége észrevette, három nyelven mondtam beszédet. Előbb angolul, majd néhány mondatot románul és sokkal hosszabban pedig magyarul. Talán nem árt megnézni és meghallgatni a felvételt”.

Deutsch csütörtökön ezzel vágott vissza: „The power of Twitter! Az RMDSZ elnöke románul beszél az EPP kongresszuson, kitwittelem, mennyire gáz, mire délután már magyarul is szónokol.”

Deutsch Tamás egyébként azt is bírálta, hogy az RMDSZ-elnöke a kongresszuson mondott beszédében „egyetlen szót sem beszélt az autonómiatörekvésekről, az egyházi vagyonok visszajuttatásáról, az iskolakérdésekről”.

Szintén a Facebook-on szólalt meg az ügyben Toró T, Tibor, az Erdélyio Magyar Néppárt (EMPN) elnöke is, aki rövid bejegyzésében azt írta: „Románia modellértékű kisebbségvédelmi politikája: az RMDSZ kiharcolta, hogy Kelemen Hunor elnök románul szólhasson az EPP bukaresti kongresszusán. Nagy sikert aratott, főleg a magyar delegáció soraiban”.

A vitába egyébként Toró Facebook-oldalán Korodi Attila RMDSZ-képviselő és Frunda György szenátor is bekapcsolódott egy-egy hozzászólás erejéig.