Boris Johnson szerint még meg lehet menteni a Brexitet, de erre a kormány stratégiája alkalmatlan

2018. július 18., 20:51

Szerző:

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint „még van idő a Brexit megmentésére”, de erre a brit kormány által minap kidolgozott stratégia nem alkalmas.

Johnson, a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti szárnyának frontembere a múlt héten jelentette be távozását a külügyminiszteri tisztségből. Ennek előzményeként a brit kormány olyan Brexit-stratégiát fogadott el, amely jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyent a mélyen megosztott alsóházi tory frakció EU-szkeptikus csoportja látni szeretett volna.

Boris Johnson
Fotó: AP/Pool/Mary Turner

Johnson, aki szerda délutáni alsóházi felszólalásában indokolta lemondását, úgy fogalmazott, a brit kormány által kidolgozott javaslatcsomag „állandósuló, nyomorúságos bizonytalanságba” sodorná és az EU „gazdasági vazallusává” tenné az Egyesült Királyságot.

Hozzátette, ez a javaslatcsomag „csak a nevében lenne Brexit”, ezért ő ezt nem tudja támogatni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.