Az RMDSZ tárcavezetői funkciókat kér az USL-től

Önvizsgálatra és a választási eredmények önkritikus kiértékelésére szólították fel az RMDSZ vezetői a területi és helyi szervezeteket a marosvásárhelyi Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT).

2012. december 15., 18:35

Szerző:

Ennek oka az a tény, hogy voltak olyan választókerületek, ahol a december 9-i parlamenti választásokon úgy a magyarok részvételi aránya, mint az RMDSZ-re leadott szavazatok száma jelentősen alulmaradt a 2008-as eredményekhez képest. Ezért a vezetőség szerint az elkövetkező hónapok ennek kiértékelésről kell szóljanak a szövetségen belül.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az SZKT után tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett vállalnak az USL-vel való közös kormányzást, azt válaszolta, hogy nem a sajtón keresztül kívánnak üzengetni a feltételekről, mert ezáltal gyakorlatilag elveszíthetik a tárgyalási pozíciójukat. Ugyanakkor megerősítette, hogy RMDSZ nem elégszik meg az államtitkári vagy különböző igazgatói tisztségekkel az egyes minisztériumokon belül, hanem tárcavezetői funkciókat kér. Ez volt az egyetlen feltétel, amiről az RMDSZ elnöke nyilatkozott.