A Magyar Kétfarkú Kutya Párt

2016. január 7-én Orbán Viktor magyar kormányfő Budapesten látta vendégül a brit miniszterelnököt, David Cameront. Nyilván csak a véletlen műve, hogy a The Guardian című tekintélyes brit lap éppen egy nappal korábban közölt szokatlanul terjedelmes írást a Magyar Kétfarkú Kutya Pártról: A humor a legjobb fegyver az európai xenofób nacionalizmus új hulláma ellen? – címmel. Ebből a cikkből idézünk részleteket.

2016. január 8., 16:49

Szerző:

Csúfolódó óriásplakátokkal, átverős újságokkal és netes poénokkal felfegyverkezve gúnyolja Magyarország autoriter vezetőjét egy huncut csapat. Ők a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Kovács Gergely sosem akart a politikába bonyolódni. – Jobban szeretek kavarni, mint kiállni valami mellett – nyilatkozza a párt vezető alakja.

2000-ben kezdték működésüket figyelemfelkeltő graffitikkel, a leghosszabb magyar szóval, majd a Szegeden felépített „űrállomással” a Tisza partján, napi négy indulást hirdetve a Szíriuszra, a Holdra, a Ganümédesz galaxisra és a Plutóra.

Ám tavaly nyáron, amikor a magyar miniszterelnök jobboldali pártja egy sor idegengyűlölő intézkedést tett a Németország, Dánia és Svédország felé tartó, Magyarországon átvonuló menekültek tízezreinek elutasítására – a csoport komollyá vált.

– Nagyon feldühített minket, hogy a kormány közpénzt használ a kampányára, melyben elmondja, hogy kiket kell gyűlölnünk. Mi már éppen eléggé gyűlöljük egymást – füstölög Kovács.

A 25 évvel ezelőtti idealista fiatal politikus, Orbán, a 2010-es parlamenti választás megnyerése óta egy tökéletesen megrendezett alkotmányos puccsot hajtott végre, amellyel központosította a politikai hatalmat, maga alá gyűrte a legfelsőbb bírói testületet és megtagadta az ellenzéktől az állami intézmények ellenőrzését. Orbán még falakat is épített Magyarország határain a menekültek távol tartására.

Áprilisban a kormánypárt 12 irányított kérdést pl. – Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány a menekültek helyett a magyar családokat támogassa? – tartalmazó úgy nevezett nemzeti konzultációt küldött ki több millió példányban mintegy 1 milliárd forintos költségen. (Ez az összeg a kétszerese annak, amit az EU Magyarországnak fizetett a menekültek ellátására.)

A MKKP ellen-kérdőívet készített, amit kitett a FB-oldalára többek között ilyen jellegű kérdésekkel: „Ön szerint miért nem csökken a magyar államadósság? És a lehetséges válaszok: ”– A zsidók miatt. – Az ufók miatt – A rohadék ufózsidók miatt!" Két nappal később az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az EU-csúcstalálkozón „Helló, diktátor!” köszöntéssel fogadta Orbánt, majd játékosan arcon csapkodta.

Nemsokkal később a MKKP Vastagbőr nevű blogjának segítségével hét óra alatt 3 millió forintot gyűjtött össze adományokból, hogy a kormány újabb gyűlölethadjáratára ellen-kampánnyal válaszoljon. Két hét alatt 33 millió forint érkezett a számlájukra, amiből 50 óriásplakát-helyet tudtak bérelni.

A The Guardian hosszan mesél a MKPP eddigi tevékenységéről, húzásairól, tréfáiról, ötletroham összejöveteleiről, taktikájáról, fellépéséről a Magyar Hírlap és a többi terror-médiával szemben. A cikket író két újságíró többször és hosszan találkozott a MKKP tagjaival, így rendkívül hosszú, részletes és mély beszámolót írhattak a brit olvasóközönségnek.

A Kétfarkú Kutya talán nem valóságos politikai alternatíva a Fidesszel szemben, de olyan világszemléletet kínál, amely erősen elüt a kormányétól. Beteszi megvető mancsát a lehetőségek záródó ajtajába és akár mersze is van berúgni azt.

– Üdítő csoport egy meglehetősen depressziós országban, amely elvesztette a humorérzékét – véli Rév István történész. – Drukkolok nekik mindannyiunk érdekében – teszi hozzá.
Tónusukban és üzenetükben a nagyszerű cseh szatirikus, Jaroslav Hašek, a Švejk szerzőjének nyomdokain haladnak. Kérdés, hogy képesek lesznek-e nagyobb átalakításra, mint az abszurdot megtestesítő elődjük? Egyértelműen ezt akarják, de sok függ attól, hogy a könnyedséggel lehet-e értelmes akciókat tüzelni?

Ollózta: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.