Vizitdíjat szednek a pilisi betegektől, fizetniük kell a szegényeknek, a kismamáknak és a gyerekeknek is

„Élhetőbb Pilist a pilisieknek!” – hirdeti a polgármesteri köszöntő Pilis város honlapján. Az önkormányzat mindennapi gyakorlatából azonban úgy tűnik, az élhetőbb Pilis megteremtése nem minden ott élő polgárra vonatkozik.

2018. január 15., 08:00

Szerző:

Pilis városa sok dologban hasonlít más magyar településekre: hatalmas szakadék tátong az átlagos helyzetű lakosok és a szegények között. Az átlagos pilisi polgár lakásában például van vezetékes víz, csatornába folyik a szennyvize, van út, amelyen közlekedni tud. A pilisi gettó viszont – út híján – eső után sárban úszik, hőségben meg ellepi a por. A családok komfort nélküli viskókban húzzák meg magukat – hasonlóan települések ezreihez. Az ország így szakad végérvényesen ketté.

Fotó: Bazánth Ivola

Ahol az út véget ér, megszűnnek a szolgáltatások is, a pilisi gettó gyermekei nem a község jól felszerelt, minőségibb oktatását nyújtó iskolájába járnak, hanem a szegényeknek fenntartottba. Az itteniek egészségi állapota is sokkal rosszabb, mint az átlagos pilisi polgároké.

Emiatt hatványozottan sújtja őket az önkormányzat által kiszabott egészségügyi költség-hozzájárulás, vagy ahogy az emberek hívják: vizitdíj.

Amíg a 2007-ben a sokszor liberálisként átkozott egészségügyi reform keretében bevezetett – de a népharag által gyorsan elsöpört – vizitdíj megfizetése alól automatikusan felmentés kaptak a gyerekek, a krónikus betegek és a szociálisan rászorulók, addig Pilis községben a díjat mindenki köteles megfizetni. Legalábbis a gyakorlatban ez a helyzet, mert bár a vonatkozó rendelet biztosítja az elvi lehetőségét annak, hogy hosszú betegségben szenvedő emberek polgármesteri kegyben részesüljenek, és megkapják a díjfizetés alóli felmentést, a pilisi cigányok által lakott településrészen mindössze egy-két ember kap kibúvót, és ők is csak esetlegesen. Az emberek valójában nem is tudnak arról, hogy élhetnének a kedvezménnyel, a polgármesteri hivatal pedig – nemtörődömségből vagy szándékosan – nem igyekszik a díj megfizetése alól mentesíteni a rászorulókat.

Fotó: Bazánth Ivola

– Pedig az ott élők nagy többsége krónikus beteg és nagyon szegény – tudtuk meg Balogh Fruzsinától, a Pilisi Civilek közösségfejlesztő munkatársától. A szervezet még a múlt héten kezdeményezett találkozót Hajnal Csilla polgármesterrel. Balogh Fruzsina azt meséli, hogy a megbeszélés a kezdeti feszültségek ellenére összességében konstruktív hangulatú volt. – A polgármester szavaival élve, „biztosan találunk ezekre a problémákra megoldást” – mesélte Balogh Fruzsina.

 

Nótár Ilona egészségügyi szakértő – aki jól ismeri a településen élő romák életkörülményeit – a 168 Órának azt mondta, a krónikus betegségek miatt egy-egy családnál a 300 forintos vizitdíj egy hónapban akár 2-3 ezer forintos költséggé duzzadhat. Nótár Ilona megerősítette: nincs a köztudatban, hogy van lehetőség kedvezményt kérni. Felháborítónak tartja, hogy kismamáknak, gyerekeknek, krónikus betegeknek is fizetniük kell. Hiszen ezeken a telepeken az emberek komfort nélküli laminált faházakban, víz- és gázszolgáltatás nélkül élnek, gyakoriak az asztmatikus megbetegedések, a felfekvés, az ekcéma és a TBC is.

Fotó: Bazánth Ivola

– Ha ezeket a betegségeket nem kezelik rendszeresen, könnyen rosszindulatú folyamatokat indulhatnak el a szervezetben. Nem véletlen, hogy a romák egyik vezető haláloka a tüdő megbetegedése – fejtette ki. Az egészségügyi szakértő arra is rámutatott, hogy a vizitdíj megfizetése olyan nehézséget okoz ezekben a családokban, ami maitt az emberek ritkábban mennek el szűrővizsgálatokra. Így sokszor későn derül ki a súlyos baj, a 3-4. stádiumú rák pedig lényegében már nem gyógyítható.

Nótár Ilona, aki szintén jelen volt a polgármesterrel folytatott beszélgetésen, úgy értékelte, hogy Hajnal Csilla is belátta, mennyire aggályos ez a helyzet.

Fotó: Bazánth Ivola

Mi is megkerestük a problémával Hajnal Csillát, de a nekünk adott válaszai nem tükröztek túl sok konstruktivitást.

Megkérdeztük, hogy tervezik-e a jövőben az igazoltan tartós betegek és a kiskorúak (18 év alattiak), illetve a kismamák felmentését a díj megfizetése alól. Ha igen, mikorra várható, hogy ezeket a feltételeket az önkormányzat jogszabályban rögzíti és a település polgárainak már nem kell megfizetniük ezt a díjat? További kérdésünk volt, tervezi-e az önkormányzat, hogy a biztosítással rendelkező, ám az egy főre jutó jövedelem alapján súlyos nélkülözésben élőknek térítésmentesen nyújtsa az egészségügyi szakorvosi szolgáltatást. Kérdésünkben kitértünk arra, hogy az állam által biztosított egészségügyi szolgáltatások központja Cegléden van, itt az ellátást külön térítési díj megfizetése nélkül tudják igénybe venni az érintettek. Csakhogy annak, akinek problémát okoz 300 forint vizitdíj megfizetése, a Pilis-Cegléd-Pilis közötti tömegközlekedési díj (oda-vissza 2-szer 465 forint) megfizetése is súlyos gond.

Fotó: Bazánth Ivola

A polgármester válaszából az derül ki, hogy a kérdéses orvosi intézményt a pilis lakosok jóléte miatt tartja fenn az önkormányzat saját erőből, ez ugyanis az államilag szervezett egészségügyi szolgáltatás mellett kvázi „extraként” működik, azért, hogy ne kelljen a lakosoknak minden laborvizsgálatra Ceglédig vonatozniuk. Ezért szükséges a működtetéshez hozzájárulást szedniük. Hajnal Csilla felhívta a figyelmünket arra, hogy a krónikus betegek, vagyis azok, akik gyakran kénytelenek felkeresni az intézményt, felmentést kaphatnak a díj fizetése alól. Arra azonban nem tért ki, hogy hogyan, hiszen – mint ahogy azt jeleztük neki megkeresésünkben –

eddig szinte senki nem vette igénybe ezt a lehetőséget a telepi szegények közül.

A polgármester arra sem tért ki válaszában, mi lesz a kismamák, kisgyerekek vizitdíjával. Leszögezte azonban, hogy a jövőben a vizitíj újraszabályozásának kérdése nem szerepel a képviselőtestület napirendjén. Ebből pedig csak arra lehet következtetni, hogy a polgármester hiába ígért megoldást „ezekre a problémákra”, valójában csak ámította a Pilisi Civilek képviselőit.

„Elfogadhatatlan”

Cikkünk megjelenése nyomán az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt juttatott el lapunkhoz, amely így hangzik: „Alapellátás keretében végzett gyógyító tevékenységért térítési díj nem kérhető. A költségeket a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató részére az egészségbiztosítási pénztár téríti meg. A sajtóhírekben hivatkozott pilisi intézmény nem az Emmi fenntartása alatt áll. A közigazgatási hatóság részletes vizsgálatának kell kideríteni, hogy a fenti előíráshoz képest történt-e jogsértés. Az Emmi elfogadhatatlannak tartja, hogy közfinanszírozott egészségügyi közszolgáltatásért vizitdíjat szedjenek.”

Helyreigazítás

Cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a pilisi ,,gettó" gyermekei nem a város jól felszerelt, minőségibb oktatást nyújtó iskolájába járnak, hanem a szegényeknek fenntartottba. Pilis város oktatás tagintézményei mindhárom telephelyen ugyanazon tanári kar alkalmazásával, azonos műszaki és dologi tartalommal nyújtanak oktatást a 2017. nyarán megújult iskolaépületek falai között. Lakóhely szerinti szegregáció a településen nem történik.