Tordai Bence: Ahogy a rendőrre érdemes testkamerát szerelni, úgy a politikusra sem ártana

A Párbeszéd képviselője szerint az elmúlt nyolc év legerősebb tüntetéssorozata zajlik most.

2018. december 19., 06:29

Szerző:

Az Országgyűlés tekintélyét lejárató képviselő. Már azelőtt is így nevezte a kormánysajtó Tordai Bencét, hogy múlt szerdán több mint három és fél órán keresztül élőben közvetítette a parlamenti ülésteremből mindazt, aminek nyilvánosságát gy ideig a házelnök nem biztosította, hiszen a hivatalos közvetítés megszakad. A Párbeszéd országgyűlési képviselője persze nemcsak kommentálta az eseményeket, de olyan helyzetbe hozta a kormányoldalt, amilyenben Orbán Viktor, Rogán Antal, Gulyás Gergely, vagy más fideszes politikusok régen nem voltak: valódi kérdéseket kaptak.

Azóta Tordai a propagandában már csak a miniszterelnököt mobiltelefonnal inzultáló ellenzéki képviselőként van nyilvántartva, amihez a Párbeszéd politikusának elmúlt hete akciói, az élő bejelentkezéseinek egész sora sem „segíthetett”. A Párbeszéd képviselője szerint az elmúlt nyolc év legerősebb tüntetéssorozata zajlik most Fontosnak tartja, hogy a tiltakozás az egész országra kiterjedjen, így azokra a helyekre is eljussanak a célkitűzéseik, ahol egyébként csak a közmédia szórja a kormánypropagandát.

– Tényleg minden nap ki kell menni tüntetni?

– Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Éppen ezért én kifejezetten szorgalmazom, hogy ne csak Budapesten fejezzük ki a nem tetszésünket, hanem támogatni és segíteni kell a vidéki városokban a megmozdulásokat. Ez nem jelenti azt, hogy nem fontos minden egyes fővárosi demonstráció, de nagyon jelentős kérdés, hogy azokon a helyeken is tudjuk-e hallatni a hangunkat, ahová tényleg csak a közmédia jut el. Sok esemény szerveződött már eddig is, magm is ezért mentem el vasárnap Szegedre, és a következő napokban is több megmozdulás lesz vidéki városokban, látszik, hogy ez egyáltalán nem egy budapesti történet.

De találkoztam budapesti tüntetésen is olyannal, aki Békéscsabáról utazott a fővárosba, hogy demonstráljon. Nagyon fontos külön is köszönetet mondani azoknak, akik ilyen erőfeszítések árán is részt vesznek az utcai tiltakozásban, általuk és még több eseménnyel el kell juttatni az ország minden pontjára az igazságot, hogy miről szól ez az egész. Ebben persze vannak alternatív módszerek is, nemcsak a közösségi média, hanem például a Nyomtass Te is akciói, amelyekkel tényleg Budapesten kívül is terjednek az ellenállók valódi céljai. Így az igazság eljuthat azokhoz is, akik nem a mi médiabuborékunkban vannak, hanem beszorítva a kormánymédia dezinformációi közé.

 

Fotó: Merész Márton

– De ha már alternatív módszerek. A Facebook-közvetítései mintha új fegyverként adnánaknagy nyilvánosságot az ellenzéki politizálásnak.

– Ez nem egy új eszköz, inkább az ügy olyan, s annyira súlyos, hogy nagyobb nyilvánosságot kaptuk, kap. Most már megvan a karácsonyi ebédek és vacsorák témája, a politika, annak mindennapi életünket befolyásoló ereje, mint például a rabszolgatörvény egyéni sorsot, mindennapokat sújtó rendelkezései eljutottak a széles közvéleményhez. És végre érdekli is az embereket, hogy mi zajlik a politikában. Ez sok szempontból áttörés, s persze élni kell vele.

– Az ügy, vagy a normasértés miatt lehetett ennyire figyelemfelkeltő a múlt heti Facebook-közvetítése, egyenesen a parlamenti ülésteremből?

– Nincs ebben semmi rendkívüli, rendszeresen látunk, sőt, nekünk is felvételeink vannak arról, hogyan kormánypárti politikusok éppen ugyanígy közvetítenek a patkóból. Orbán Balázs államtitkár úr például ennek nagymestere, hogy másokat ne említsek. Tehát a parlamenti, avagy üléstermi videóközvetítéssel nincsen semmi gond...

– Főleg akkor, amikor a nyilvánosság egy Tordai-tudósításból tudja meg, mi zajlik benn, hiszen Kövér László házelnök lekapcsoltatja az élő közvetítést.

– Az egy másik kérdés, hogy a nyílt parlamenti ülések nyilvánossága, így a parlamenti képviselők munkájának ellenőrizhetővé tétele a házelnök feladata. De ezt az akár jogi, akár etikai meccset tényleg simán bukják a fideszesek.

– Mégis a kormányoldalon és még inkább a kormánysajtóban rengeteg kritikát kapott a közvetítése, és a stílusa miatt is.

– Hozzám csak az az elvileg Bayer Zsolttól származó mondat hangzott el, hogy fegyverként toltam a miniszterelnök arcába a telefont, s szerinte egy telefonos élő közvetítés is lehet fegyver. Nem az, főként ha az állami vezetők és a politikusok elszámoltathatóságának elvét komolyan vesszük. Ehhez a nyilvánosság egy fontos eszköz. De a Facebook nem egy új médium, nem is sajátítanám ki a „módszert”, elég csak az elmúlt napokat megnézni: képviselőtársaim közvetítései biztosították az eseményeknek a nyilvánosságot, amit mondjunk a közmédiától várnánk el.

Fotó: Merész Márton

– Ez egyébként nemcsak az események nyilvánosságát szélesítheti, de a politikusok munkáját is ellenőrizhetőbbé, láthatóbbá teszi?

– Persze. Ahogyan minden rendőrre érdemes lenne testkamerát szerelni, úgy a politikusra sem ártana. Mondom ezt úgy, hogy személyesen ódzkodnék attól, hogy minden pillanatomat, vagy akár a magánéletemet megosszam a nyilvánosságtól. Ugyanakkor igenis vannak olyan helyzetek, amikor tudom, hogy szükséges a nyilvánosság, s ilyen a képviselői munkavégzés egy része. 

– Ezt jobban láthatóvá teheti egy parlamenti képviselő munkáját?

– Amit nyilvánosan érdemben közvetíteni lehet, az töredéke csupán a politikai munkának, amit egy képviselő végez. viszont ami közérdeklődésre számot adó, jelzés értékű, vagy közérthető történés, azt valóban – most bizonyosodott be igazán – nem hátrány közvetíteni. Ennek a munkának a sokrétűségét talán nem az adja, amit meg tudunk mutatni, nyilván az izgalmas részeiről tudunk tudósítani, de az biztos, hogy segít a nyilvánosságunk tereinek szélesítésében.

– Nagyon eltérőek a reakciók. Kormányoldalon botrányos képviselőnek nevezik, míg a Facebook-oldalán már-már személyes viszonyt sikerült kialakítania a kommentelőkkel.

– Ez igaz, és erre szükség is van, sőt, egy politikusnak egyszerűen kötelező személyes viszonyt kialakítani a választóval és a támogatóival. Nekem eddig nem volt ilyen tapasztalatom, őszintén szóva Hajdu László volt újpalotai polgármesterrel mentem kampányolni a XV. kerületben nemrégen, amikor felfogtam, hogy milyen, amikor egy régi, mindent és mindenkit ismerő – jelen esetben kerület- – vezető beszélget, s ápolja a kapcsolatait a választóval. Akkor láttam, hogy milyen egy bizalmi nexus. Most pedig egész egyszerűen zavarba ejtően sok a reakció, rengeteg a visszajelzés, a biztatás, az elsősorban pozitív visszacsatolás arról, amit tettem, tettünk. Sőt, tegnap (hétfőn – a szerk.) bentről, az MTVA-székházból a kommentelők között kérdésként is feltettem, hogy vegyenek részt a döntéshozatalban, mit is kellene tennünk, mi legyen a következő lépésünk. Aztán sajnos nem az általam képviselt, és az oldalamon is többségében támogatott verzió, a bennmaradás győzedelmeskedett. Ugyanakkor ez egy demokratikus döntés volt, amihez mindenki tisztességesen tartotta magát. Ez nemcsak az egységes ellenzéki fellépés és így a nagyobb erőt jelentő együttműködés miatt volt fontos, de megértették azok is, akik figyelték az élő közvetítéseinket.

– Ha már érthetőség, avagy közérthetőség: a kormányoldal igencsak kiakadt Orbán Viktor letegezésén, ahogyan több korábbi képviselői felszólalásának stílusán is.

– Én csak igyekszem úgy beszélni, mint egy normális ember. A közérthetőség a lényeg, mert képviselőként könnyű belecsúszni a politikusi, politikai, törvényalkotási bikkfanyelvbe, ami nemcsak nehezen megy át, de kutyát nem is érdekel. Egy hétköznapi ember, gyakorlatilag bárki képes ilyen, közepesen jó poénokat elsütni, és valószínűleg meg is teszi ezt a mindennapjaiban. Akkor miért ne beszélhetnénk így a parlamentben!? A politika nem különböztetheti meg magát, ne legyen kulturális cenzus, éppen az a feladatunk, hogy mindenki értse, miféle döntéseket hozunk meg, hiszen hiába nem ismerik sokan a jogszabályok nyelvét, azok az ő életüket is befolyásolják.

Névjegy


Tordai Bence (Budapest, 1981 –) közgazdász-szociológus, politikus, egyetemi oktató, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője és kommunikációs igazgatója, 2018-tól a párt országgyűlési képviselője. Dolgozott civil szervezetek munkatársaként, társadalomstatisztikusként a KSH-ban, gazdaságpolitikai tanácsadóként az LMP frakciója mellett és a zöld nyári egyetem szervezőjeként. 2007 óta a Budapesti Kommunikációs Főiskola, a mai Metropolitan Egyetem adjunktusaként oktat szociológiai, gazdasági, módszertani és politikai tárgyakat. A tömegkultúra politikájáról szóló kutatásával OTDK-t nyert. 

Miután 2017-ben feliratokat helyezett el Orbán Viktor miniszterelnök országgyűlési dolgozószobájának ajtaján, tettéért Kövér László házelnök „örökre” kitiltotta az épületből. 2018-ban választott országgyűlési képviselőként visszakerülve egy hozzászólásában letegezte a miniszterelnököt, majd „úgynevezett miniszterelnök”-ként aposztrofálta, pár nappal később pártelnöknek szólította, ezt követően pedig – egy törvényjavaslat tartalma elleni tiltakozásként – a kormányközeli CÖF rövidítésének ismételgetése, majd pedig a Polt Péter legfőbb ügyésznek vitt bohócorr miatt kapott újabb és újabb házelnöki figyelmeztetéseket, valamint a kormánypropaganda brutális kritikáit. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amilyen szerepbe azóta került Tordai, hogy élőben, és meglehetősen provokatív stílusban közvetítette a parlament botrányos, december 12-i ülését, amelyen a Fidesz-KDNP elfogadta – a többi között – a rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságokról szóló törvényeket.