Több mint 15 milliárd forintot költött el az Orbán-kormány a Paks II. Zrt. munkatársainak fizetésére

Miközben az Orbán-kormány 15-20 százalékos leépítést jelentett be a közszférában, a valójában még csak tervszakaszban lévő paksi beruházásért felelős állami cég munkatársainak átlagos évi bérköltsége 17 millió forint. 42 vezető havi 2 milliónál többet visz haza.

2018. augusztus 16., 13:48

Szerző:

Miután az MFor megtudta, hogy összesen 41 vezető kap 2 millió forintnál is magasabb fizetést a paksi atomerőmű bővítéséért felelős állami vállalatnál, az Átlátszó kiszámolta, hogy a Paks II. projektcég megalakulása, azaz 2012 óta összesen mennyit költöttek a fizetésekre.

A vállalat pénzügyi beszámolói szerint az elmúlt hat évben 15 milliárd forintot költöttek el csak a bérekre, az egy munkavállalóra jutó átlagos bérköltség pedig tavaly meghaladta az évi 17 millió forintot.

A Paks II. Zrt. az RTL kérdéseire azt mondta, azért ilyen magasak a bérek az állami vállalatnál, mert magasan kvalifikált, hozzáértő, szakirányú végzettségű és megfelelő tapasztalattal rendelkező vezetőkre van szükségük. Azt ugyan nem tudni, milyen tevékenység indokolja ezt, de az már biztos, hogy 41 olyan vezető dolgozik a paksi bővítésért felelős cégnél, aki bruttó 2 millió forintnál többet keres havonta. Lenkei István, a cég vezérigazgatója például havi 4 millió forintot keres 10 százalékos prémiummal, ami évente bruttó 52,8 milliót jelent. Ezen felül igazgatósági tagságáért is külön pénzt kap, valamivel több mint bruttó 600 ezer forintot.

Az RTL Klub Híradójának a riportjából kiderült az is, hogy a vezetők fizetésére prémiumokkal együtt több mint 1,4 milliárd forintot költenek évente.

Ezután az Átlátszó végignézte a vállalat pénzügyi beszámolóit, egészen pontosan ezeknek a kiegészítő mellékleteit, ebben részletezik ugyanis a költségeket. A dokumentumokból kiderül, hogy míg 2012-ben 179 millió forint ment el bérekre, járulékokra, és egyéb, „személyi jellegű kifizetésekre”, 2013-ban már majdnem 1 milliárd forint, 2017-ben pedig már 5,6 milliárd forint.

A végösszeg 15 milliárd 104 millió 74 ezer forint, ami éves bontásban így fest:

  • 2012: 179 millió forint
  • 2013: 935 millió forint
  • 2014: 1 milliárd 593 millió forint
  • 2015: 2 milliárd 581 millió forint
  • 2016: 4 milliárd 134 millió forint
  • 2017: 5 milliárd 679 millió forint

Az átlagos statisztikai létszám 22-ről 324 főre nőtt az elmúlt hat évben, az egy munkavállalóra jutó átlagos éves bérköltség pedig 8-ról (az első év nem volt teljes, a cég 2012 júliusában alakult) több mint 17 millió forintra.

Mindennek fényében érdemes felidézni, hogy – mint megírtuk – az érintetteket képviselő szakszervezetekkel tartott érdemi egyeztetés, illetve bármilyen hatásvizsgálat nélkül jelentett be a kormány a sajtón keresztül 15-20 százalékos leépítést a közszférában, egzisztenciális bizonytalanságba sodorva emberek ezreit. Az érintett közszolgák vélhetően nem a valójában még csak tervszakaszban lévő paksi beruházásért felelős cégnél tevékenykednek. 

Kissé visszatetsző az is, hogy mindeközben az Orbán-kormány paksi bővítésért felelős miniszterének, Süli Jánosnak a fizetése 1,1 millió forintról ötmillióra emelkedett.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.