Több ezer embert rúgnak ki a közigazgatásból

Gulyás Gergely sem tudja, mennyit fizet a kormány a BMW-gyárért. De szerinte társadalmi nemek biztosan nincsenek. Kormányinfó.

2018. augusztus 14., 11:46

Szerző:

Drasztikus létszámleépítést tervez a kormány a közigazgatásban, hogy „racionalizálják a munkafolyamatokat" – jelentette be a keddi Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A tárcavezető szerint a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként. Gulyás hozzátette, döntés még nincs, de becslése szerint 14 ezer állami alkalmazottból arányaiban ennyi embert érinthet a karcsúsítás.

Fotó: Bazánth Ivola

A miniszter elmondta, nincs költségvetési célja az intézkedésnek, és nem fűnyíróelven fognak történni az elbocsátások. Az intézkedés célja Gulyás szerint „a jobb minőségű, digitális alapú közszolgáltatás" elérése. Hozzátette, olyan formában is megvalósulhat a létszám csökkentése, hogy a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel dolgozót. Vagyis nem csak elbocsátásokról van szó. „Az átalakítás részeként az állami alkalmazottak magasabb bérre lesznek jogosultak" – fűzte hozzá a miniszter.

A Kormányinfón szóba került az épülő debreceni BMW-gyár is. Gulyás szerint „nehézségek merültek fel" a beruházással kapcsolatban. Hozzátette: az a 400 hektárnyi termőföld, amelyre a gyár épülni fog, egymilliárd forintot ér, míg maga a beruházás több mint 1 milliárd eurós. Ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, hogy gyárépítés bőven megtérül. Ezzel Gulyás arra utalt, amit a 168 Óra is megírt: Debrecen önkormányzata 44 milliárd forintos, állami garanciával megerősített hitelből veszi meg a BMW számára a gyár területét.

A miniszternek arról továbbra sincs konkrét információja, hogy mekkora állami támogatást nyújt a kormány a beruházáshoz.

Annyit elárult, hogy nagyságrendileg több tízmilliárd forintot meghaladó összegről van szó. Beszámoltunk róla, hogy egyelőre nem csak Gulyásnak, hanem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek sincs fogalma az összegről.

A tárcavezető a Kormányinfón azt is bejelentette, hogy a kormány előterjesztésére egy új törvény hamarosan meg fogja tiltani, hogy 90 méternél magasabb épületek épüljenek Magyarországon.

Az egyetlen kivétel a MOL 120 méteres tornya lesz a budapesti Kopaszi-gátnál, amelyről még a törvény hatályba lépése előtt született döntés.

Gulyás szerint a kivételezéssel a cél az volt, hogy „a magyar gazdaság olyan zászlóshajói, amelyek regionális szinten is jelentősek, akár épület formájában is megjeleníthessék" fontosságukat, a MOL pedig élt a lehetőséggel. A miniszter elődje, Lázár János még teljes tilalmat akart a toronyházakra.

Nem fogadjuk el a társadalmi nemeket!

„Ha nem megyünk bele abba a vitában hogy van-e mit oktatni, mit jelent a genderszak, hanem csak megnézzük azt, hogy erre a szakra mennyien jelentkeztek az ELTE-n és a CEU-n, ez önmagában is érv a megszüntetés mellett" – reagált a Kormányinfón Gulyás Gergely a genderszak megszüntetésének a témájára.

A miniszter szerint „az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak", de ezen túlmenően a magyar állam nem kíván támogatni ilyen jellegű oktatást. Ez nem jelenti, hogy a kormány ne támogatná a nőkkel elleni erőszak visszaszorítását, hiszen annak minden formája elfogadhatatlan. Viszont nem fogadják el, hogy ne biológiai nemekről, ne társadalmi nemekről beszéljen egy képzés.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.