Több ezer embert rúgnak ki a közigazgatásból

Gulyás Gergely sem tudja, mennyit fizet a kormány a BMW-gyárért. De szerinte társadalmi nemek biztosan nincsenek. Kormányinfó.

2018. augusztus 14., 11:46

Szerző:

Drasztikus létszámleépítést tervez a kormány a közigazgatásban, hogy „racionalizálják a munkafolyamatokat" – jelentette be a keddi Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A tárcavezető szerint a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként. Gulyás hozzátette, döntés még nincs, de becslése szerint 14 ezer állami alkalmazottból arányaiban ennyi embert érinthet a karcsúsítás.

Fotó: Bazánth Ivola

A miniszter elmondta, nincs költségvetési célja az intézkedésnek, és nem fűnyíróelven fognak történni az elbocsátások. Az intézkedés célja Gulyás szerint „a jobb minőségű, digitális alapú közszolgáltatás" elérése. Hozzátette, olyan formában is megvalósulhat a létszám csökkentése, hogy a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel dolgozót. Vagyis nem csak elbocsátásokról van szó. „Az átalakítás részeként az állami alkalmazottak magasabb bérre lesznek jogosultak" – fűzte hozzá a miniszter.

A Kormányinfón szóba került az épülő debreceni BMW-gyár is. Gulyás szerint „nehézségek merültek fel" a beruházással kapcsolatban. Hozzátette: az a 400 hektárnyi termőföld, amelyre a gyár épülni fog, egymilliárd forintot ér, míg maga a beruházás több mint 1 milliárd eurós. Ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, hogy gyárépítés bőven megtérül. Ezzel Gulyás arra utalt, amit a 168 Óra is megírt: Debrecen önkormányzata 44 milliárd forintos, állami garanciával megerősített hitelből veszi meg a BMW számára a gyár területét.

A miniszternek arról továbbra sincs konkrét információja, hogy mekkora állami támogatást nyújt a kormány a beruházáshoz.

Annyit elárult, hogy nagyságrendileg több tízmilliárd forintot meghaladó összegről van szó. Beszámoltunk róla, hogy egyelőre nem csak Gulyásnak, hanem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek sincs fogalma az összegről.

A tárcavezető a Kormányinfón azt is bejelentette, hogy a kormány előterjesztésére egy új törvény hamarosan meg fogja tiltani, hogy 90 méternél magasabb épületek épüljenek Magyarországon.

Az egyetlen kivétel a MOL 120 méteres tornya lesz a budapesti Kopaszi-gátnál, amelyről még a törvény hatályba lépése előtt született döntés.

Gulyás szerint a kivételezéssel a cél az volt, hogy „a magyar gazdaság olyan zászlóshajói, amelyek regionális szinten is jelentősek, akár épület formájában is megjeleníthessék" fontosságukat, a MOL pedig élt a lehetőséggel. A miniszter elődje, Lázár János még teljes tilalmat akart a toronyházakra.

Nem fogadjuk el a társadalmi nemeket!

„Ha nem megyünk bele abba a vitában hogy van-e mit oktatni, mit jelent a genderszak, hanem csak megnézzük azt, hogy erre a szakra mennyien jelentkeztek az ELTE-n és a CEU-n, ez önmagában is érv a megszüntetés mellett" – reagált a Kormányinfón Gulyás Gergely a genderszak megszüntetésének a témájára.

A miniszter szerint „az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak", de ezen túlmenően a magyar állam nem kíván támogatni ilyen jellegű oktatást. Ez nem jelenti, hogy a kormány ne támogatná a nőkkel elleni erőszak visszaszorítását, hiszen annak minden formája elfogadhatatlan. Viszont nem fogadják el, hogy ne biológiai nemekről, ne társadalmi nemekről beszéljen egy képzés.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.