Szlávik: bírják a kórházak a terhelést

Már 78 intézményben látnak el koronavírusos betegeket.

2020. november 25., 09:58

Szerző:

„Egyáltalán nem kizárt az akár 178 napi halott, de stabilizálódni látszik a kórházba kerülők száma” – mondta Szlávik János az ATV-ben.

A Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa azt is elmondta: teljesen természetes, hogy egyes gyógyszerek kikerülnek a javasolt készítmények közül. Jelenleg a favipiravir és a remdesivir az, amit leginkább használnak. A vérplazma szintén segíthet, de inkább a korábbi stádiumban lévő betegeknél használ.

A kórházak leterheltsége szintén szóba került: a kezdeti hat-hét kórház helyett már 78 intézményben látnak el vírusos betegeket, és Szlávik hangsúlyozta, hogy egyelőre bírják a terhelést a kórházak. Az egészségügyi dolgozók körében négy százalékos a fertőzöttség.

Az infektológus elmondta, hogy a férfiak többen hunynak el, mint az azonos korú nők, és továbbra is igaz, hogy főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett. Kockázati csoportba pedig például a cukorbetegség, a dohányzás, a Down-szindróma, a kóros elhízás, illetve a szív és érrendeszeri betegségek tartoznak, de ezek mellett mindenkire veszélyes lehet a koronavírus.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.