Az OBH új elnöke fegyelmi vizsgálatot rendelt el a Fidesz-sajtónak nemtetsző Szeviép-ítéletet követően

2020. január 7., 17:55

Szerző:

Fegyelmi eljárást indított a Szegedi Törvényszék büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben a Szegedi Törvényszék elnöke a Szeviép-ügy miatt – erősítette meg a hvg.hu-nak a Pesti Srácok információját az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Bár hivatalosan csak annyit közöltek, az igazgatási kérdések betartását vizsgálják, a hvg.hu bírósági forrásai szerint az ügyelosztási rendet vizsgálják.

A vizsgálatot az OBH elnöke, Senyei György Barna rendelte el, aki a bírósági vezetők esetleges felelősségét is vizsgálja majd. Ezzel párhuzamosan év végén eredménytelenné nyilvánította a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is. Az egyetlen pályázó a bíróságot eddig vezető Tárkány-Szűcs Babett volt.


Fotó: Youtube/OBH Média

Senyei György Barna egyébként 2019. december 10. óta vezeti az OBH-t.

A lavina a Szeviép-vezérek december 13-i felmentő ítélete után indult el. Az ügy lényege, hogy az építkezésekkel foglalkozó cég évekkel ezelőtt bedőlt, hitelezőit végül az állam kártalanította, már az Orbán-kormány idején. A cég vezetőit első fokon csődbűntett miatt elítélte a bíróság, a másodfok viszont bizonyítottság hiányában felmentette őket. Jobboldali politikusok rendre firtatták a cégvezetés és a szegedi városvezetés közti kapcsolatot.

 

A kormánypárti sajtó szerint a csődbűntettben eljáró bírói tanács tagjai több vonalon haszonélvezői voltak szegedi önkormányzati kapcsolataiknak, ami szerintük befolyásolhatta az ítélethozatalt. A Szegedi Törvényszéken a bírók büntetőügyekre való kijelölésével eredetileg a büntető kollégium helyettesét, Nagy Andreát bízta meg a Szegedi Törvényszék elnöke. A kormányoldali lapok szerint Nagy kapcsolatban van a Szeviép egyik cégvezetőjének védőjével, Szilágyi Jánossal.

A kormánypárti sajtó a tanácsvezető bíró, Kovalcsik Andrea lakásügyével is foglalkozott. Kovalcsik négy évvel ezelőtt vásárolt meg kedvezményesen egy belvárosi szegedi bérlakást. A szeged.hu kikérte az ingatlangazdálkodó önkormányzati cégtől az adásvételre vonatkozó adatokat. Így derült ki, hogy erre volt jogosultsága, mivel a bíró a lakásban élő idős rokonával kötött eltartási szerződést, annak halála után szállt át rá a bérlemény. Kovalcsik nem sokkal később eladta a lakást.