Négysoros sorsok – Amúgy nekünk is vannak azért barátaink

Elrontották a napom / De holnapom nem adom – éneklik, mondják egy új videoklipben gyerekek, akiknek a sorsuk közös: valamennyien családok átmeneti otthonában élnek. És valamennyien kitörnének a sorsból, amely eleve elrendeltetettnek tűnik számukra.

2018. augusztus 22., 16:56

Szerző:

Reggel hattól ébren vagyok,
Fáradt vagyok, hagyjál már,
Tető nélkül ülök csöndben,
Anyám nem sír, hagymát vág.

Na ez az, amikor magának is hazudik a gyerek. Elrappeli a nyilvánvaló hazugságot, hogy az anyja hagymát vág. Valamelyik átmeneti otthonban, amelyet budapesti családoknak tartanak fönn.

Erről az életről szól a Verset írok című új, gyerekek által írt és előadott rapdal, amelynek YouTube-nézettsége egyre nő, már sokezres, és egyéb híradásokban, kereskedelmi tévében is egyre gyakrabban tűnik fel. Most épp az RTL stábja forgat velük, mindenki sminkben, lázban.

Fotó: Preszl Éva

Az átmeneti otthonokba a családok akkor kerülhetnek be, ha valamilyen krízis éri őket, és összesen másfél évig tartózkodhatnak ezen a helyen.

Sok szabály van. Például takarékoskodniuk kell a munkabérükből, a segélyükből, a családi pótlékból, kinek mije van. Készülniük kell a másfél év leteltére. Akkorra szükség volna tőkére. A budapesti albérletárak az egekben járnak, kéthavi kaucióval és minimum kéthavi bérleti díjjal indulnak, ez legkevesebb hatszázezer forint. Mármint: annyi lenne, ha a tulajdonosok hajlandók lennének kiadni a három-négy gyerekes családoknak. De nem. Nem hajlandók.

A szociális bérlakás is létező fogalom, minden kerület tulajdonában van ilyen, de ez sem nekik lett kitalálva. Nem kapnak.

Ilyenkor tehát egy másik átmeneti otthonba vándorolnak. És ha mondjuk Rákoskeresztúron kezdték, aztán átkerültek Zugló és Rákosszentmihály határára, de a gyerek Keresztúrra járt iskolába, akkor mindegy, honnan, oda is fog járni tovább, mert év közben nem íratják már át.

Fotó: Preszl Éva

Szabály aztán a délutáni csendes pihenő is, mint az óvodában. Benn van a szobájában ebéd után az a szülő, aki épp nem dolgozik, vagy a nagy kamasz gyerek is. Olyankor a folyosóra sem lehet kimenni. Mert szólnak érte.

Este nyolckor villanyoltás. 

Ülünk a széken, sokan vagyunk,
Milyen jó már itten, he,
Mindenkinek helyet adunk,
Mi már úgyis sokan vagyunk.

Fújják tovább, megy a beatbox, a szájbőgő. Két lány, Zsákai Eszmeralda és Gróf Bianka írta a szöveget, amit aztán profik rendezgettek: Horváth Kristóf (Színész Bob) slampoetry-bajnok, és Pászik Christopher tanította nekik a verstant, az ütemhangsúlyos verselés alapjait. A zenét Oláh Edmond Mizo zenei producer szerezte.

Fotó: Preszl Éva

A produkcióban részt vevő gyerekek:

Gréczi Jázmin, Gróf Bianka, Smith Lili, Smith Luca, Szalai Aleska, Szalai Gréti, Szalai Trixi, Zsákai Eszmeralda, Zsákai Kevin, Zsákai Viktória.

– Három hónapja kapcsolódtam be Mizóval együtt a projektbe – meséli Pászik Christopher. – Sok olyan barátom van, aki átmeneti otthonban, anyaotthonban nőtt fel. Ezeknek a szülőknek nem opció, hogy eldobják a gyereküket. Tóth Bálint producer-gyártásvezető kért fel bennünket a munkára. Döcögősen indult, kezdetben nagyon bizalmatlanok voltak a kamaszok, és változó létszámmal vettek részt a munkában. Sokszor okozott nehézséget az is, hogy pontosan jelenjenek meg az órán. Az otthonokban is foglalkozni kellett a tanultakkal, végül csapatként volt muszáj együtt dolgozniuk. Ez az utcán nem így megy. Ott azt tanultuk, hogy ha balhé van, mindenki tiplizzen, ahogy tud. Itt felelősséget vállaltak egymásért. Azért, ami akkor még nem látszott, csak sejthették, mi lesz belőle. Az „arcoskodást” meg el kellett felejteni. Itt nem lehettél „nagyon pacek”, csak ha bizonyítottad, hogy igen, számíthattok rám. És volt, aki végül nemet mondott, amikor belegondolt, hogy ez a felvétel kikerül a nyilvánosság elé. Csakhogy ő titkolja azt, hogy hol él. Nem tudják az osztálytársai. Már felnőttteskedik, csinoskodik, nem akarja, hogy kiderüljön róla, hogy szerinte ő csak egy csöves.

Aki barát állítólag,
Az meg nem ír állandóan,
Hallgat, mintha muszáj volna,
Láthatatlan láthatóan.

– Amúgy nekünk is vannak azért barátaink, mint a rendes embereknek, azoknak, akiknek van pénzük – szól közbe a szövegíró, Gróf Bianka.

– Senkiből nem lesz rapsztár, ez nem egy életbiztosítás – folytatja Christopher. – Ha tudtunk nekik adni bármit is, az talán a munkafolyamat alatt megszerzett alapkészségek elsajátítása, azok érnek valamit. Ezeket fel tudják majd használni akár egy iskolai felelés alkalmával, állásinterjún, ügyintézésnél a kormányablakban. De van olyan kislány, akit már felvettek a táncművészeti szakközépiskolába. Nekem ez a plusz jelenti azt, hogy van értelme a dolgoknak, mert nem mindig van.

Verset írok
(teljes szöveg)

verset írok mi van veled
okos vagyok mikor mész
ülnek széken nagyon pacek
dikmá bameg csinos nép

okos vagyok tollal írok
mi van more kínos szék
de szeretlek milyen szép vagy
gyere velem dínóbél

hiába van ötszáz lájkod
nincs egyetlen barát ott
mikor a tortád felvágod
nem érzik meg a hiányod 

reggel hattól ébren vagyok
fáradt vagyok hagyjál már
tető nélkül ülök csendben
anyám nem sír hagymát vág

fáj a lábam vizet iszom
éhség ellen ajánlom
te sem adtál ne csodálkozz
hogyha féltem a kalácsom 

meg kellett volna tanuljam
ne az instán tegyem magam
ne változtasd meg magadat
úgyis elfogadnak majd 

ülök széken sokan vagyunk
milyen jó már itten he
repelgetünk kék a pólóm
imádom ezt igyekezz 

verset írok mi van veled
okos vagyok mikor mész
ülnek széken nagyon pacek
dikmá bameg csinos nép 

okos vagyok tollal írok
mi van more kínos szék
de szeretlek milyen szép vagy
gyere velem dínóbél

 csinálom a szlájmokat
valóra váltom az álmomat
van fehér kék és lila
inkább jöjjön be a Bia

nagyon jó lesz ez a zene
hallgassátok szívesen
jók leszünk mi próbálkozunk
nagyon megy ez figyeljed

fogyatékos fiúk vagytok
zaklattok a twitteren
csak a neten vagytok menők
takarodjál innen el

aki barát állítólag
az meg nem ír állandóan
hallgat mintha muszáj volna
láthatatlan láthatóan 

jó lett volna máma ha
eső helyett játék van
holnap lesz a gyereknap
csónakázunk árvíz van

elrontották a napom
de holnapom nem adom
érdekel a véleményed
de akkor is leszarom 

álmos vagyok nincsen ágyam
hol aludjak az éjszakában
itt vannak az emberek
aludjunk mert este lett

verset írok mi van veled
okos vagyok mikor mész
ülnek széken nagyon pacek
dikmá bameg csinos nép 

okos vagyok tollal írok
mi van more kínos szék
de szeretlek milyen szép vagy
gyere velem dínóbél 

barátokat szereznék de
alig ismer valaki
pedig hogyha ismernének
biztos jobban szeretnének 

mindenkinek helyet adunk
mi már úgyis sokan vagyunk

verset írok mi van veled
okos vagyok mikor mész
ülnek széken nagyon pacek
dikmá bameg csinos nép 

okos vagyok tollal írok
mi van more kínos szék
de szeretlek milyen szép vagy
gyere velem dínóbél

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.