Kilenc éve nem volt szabadságon a nagyoroszi polgármester, ezért felfüggesztették

2019. június 26., 11:03

Szerző:

Kilenc éve nem volt hajlandó szabadságra menni Nagyoroszi polgármestere, ezért felfüggesztette a munkavégzés alól a nagyközség képviselő-testülete - írja a Nool.hu.

Gönczöl Józsefnek a rendelkezések értelmében legkésőbb 2019. március 31-ig rendeznie kellett volna minden, előző évre érvényes szabadságát, de ezt többszöri figyelmeztetés ellenére sem tette meg. Ezért kezdeményezték házon belül a fegyelmi vizsgálat elindítását, hogy kiderítsék: a polgármester megsértette-e a szabadságának kiadására és kivételére vonatkozó törvényt, illetve Nagyoroszi önkormányzatának ehhez szervesen kapcsolódó helyi határozatát, a tisztségéből eredő kötelességét vétkesen megszegve.

Gönczöl József az egy hónapos eljárás alatt bejárhat a munkahelyére, de semmilyen hivatalos okmányt nem írhat alá és semmiféle folyamatot nem kezdeményezhet, valamint az önkormányzati alkalmazottaknak sem adhat utasításokat.

A képviselők attól tartanak, hogy ha Gönczölt nem választják újra, egyben váltja meg az összegyűlt napokat. „Jómagam minden hónapban megkérdeztem Gönczöl Józsefet, vett-e ki szabadságot, a válasz minden esetben nem volt” – mondta a portálnak Borbély László képviselő, aki tagja az ügy kivizsgálására létrehozott bizottságnak.

„Valószínűnek tartjuk, hogy a ciklus végén pénzben szeretné ezt megváltani. Mivel sok napról van szó, félő, hogy ezzel a kifizetéssel veszélybe sodorná az egész önkormányzat működését. A fegyelmi eljárás alatti felfüggesztés pedig azért indokolt, mert előfordulhat, hogy a vizsgálat idején a kellő bizonyítékok beszerzését, megtekintését esetleg szándékosan akadályozhatja” - mondta a képviselő.

A polgármester munkaügyi bírósághoz fordul. „A kilenc évből hatot már nem tudok érvényesíteni a saját butaságom miatt, 240 napot biztosan elbuktam, csak az elmúlt 3 évben összegyűlt 120 jöhet szóba. Ezeket megváltanám pénzben, ha nem választanak újra, de nem egyben: csak másfél milliót kapnék, ami nem sok egy 700 millió forint éves költségvetésű település esetében” – mondta Gönczöl József.

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt