Az MSZP kezdeményezi a rabszolgatörvény eltörlését

2019. november 15., 15:42

Szerző:

Az MSZP az úgynevezett rabszolgatörvény eltörlését célzó javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek – közölte az ellenzéki párt elnöke-frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan közölte azt is, kezdeményezte az ellenzéki megállapodást felrúgó két budafoki képviselőjük pártból történő kizárását.

A pártelnök felidézte, hogy a fideszes kormányzat majdnem egy éve nyújtotta be a munka törvénykönyvének túlórakerettel kapcsolatos módosítását, amely 4,5 millió munkavállalót hozott kiszolgáltatott helyzetbe. Hozzátette, a túlórakeret 250-ről 400 órára emelkedett, annak elszámolhatósága pedig három évre nőtt.

Önkormányzat 2019 - Az MSZP sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Mónus Márton

Felidézte, hogy a törvény ellen tiltakoztak a szakszervezetek és a parlamentben az ellenzéki pártok is.

– A jogszabály elleni tiltakozás kezdete volt az ellenzéki pártok egyre mélyülő együttműködésének, ennek eredménye pedig az, hogy az önkormányzati választáson több településen is az ellenzéki jelöltek győztek – magyarázta.

Tóth Bertalan szerint a magyarországi cégek kezdenek kifutni a 250 órás keretből és az MSZP-hez egyre több jelzés érkezik, hogy a cégek alkalmazni akarják a 400 órás keretet.

Közölte, a nap folyamán benyújtják a parlamentnek a rendelkezés eltörléséről szóló törvényjavaslatot és arra kérik az ellenzéki pártokat, csatlakozzanak az indítványhoz, akadályozzák meg a megemelt túlórakeret alkalmazását.

Kitért arra is, hogy leghatározottabban fellépnek az ellenzéki egység ellen ható cselekedetek ellen.

Közölte, az MSZP elnöksége egyhangúlag úgy határozott, hogy budafoki két MSZP-s önkormányzati képviselő (Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly) párttagságát azonnali hatállyal felfüggeszti. Hozzátette, kezdeményezni fogja a két képviselő kizárását a pártból a fegyelmi ügyek tanácsánál.

Az MSZP két XXII. kerületi képviselője a képviselő-testület alakuló ülésén a Fidesszel együtt megszavazott egy olyan napirendet és több olyan javaslatot, amelyet Karsay Ferenc fideszes polgármester az utolsó pillanatban tett eléjük. Az ülésen Dankóné Hegedűs Jolánt, a párt kerületi elnökét  alpolgármesternek, Daróczi Károlyt bizottsági elnöknek választották meg, csakhogy a két MSZP-s politikus ezzel megszegte az többi ellenzéki párttal, a DK-val a Jobbikkal ás a Momentummal kötött megállapodást. Az ellenzéki képviselők nem is szavaztak, pedig az október 13-i választáson az összefogás szerezte meg a képviselő-testület többségét.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.