MSZP: Még kiszolgáltatottabbak a hátrányos helyzetűek

Az MSZP alelnöke szerint a kiskeresetűek, a minimálbéresek, a közfoglalkoztatottak és a megváltozott munkaképességűek még kiszolgáltatottabbá váltak az Orbán-kormány politikája miatt.

2013. december 30., 21:12

Gúr Nándor hétfőn azt mondta az MTI-nek: 2014. január 1-jén újabb 4-5 ezer megváltozott munkaképességű ember veszíti el járandóságát, miután felülvizsgálták állapotukat.

Felidézte, hogy a kormány a rokkantsági ellátások újraszabályozásakor 200 ezer embert kötelezett 2014 végéig felülvizsgálatra, ezeken pedig az esetek döntő többségében csökkentik az ellátás összegét. Hozzátette: akiket újra munkaképesnek találnak, azoknak sincs esélyük elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A szocialista politikus kitért arra, hogy hónapokig vagy akár egy évig is ellátás és társadalombiztosítási jogviszony nélkül maradhatnak, akik fellebbeznek a rokkant-felülvizsgálat eredménye ellen.

Véleménye szerint mindez még kiszolgáltatottabbá tette a megváltozott munkaképességűeket.

Gúr Nándor hozzátette: a társadalom más, szintén kiszolgáltatott rétegei is rosszul jártak az Orbán-kormány politikájával. 2010 óta csökkent a minimálbér vásárlóértéke, az átlag alatt kereső 70 százalék rosszul járt az egykulcsos adóval, a közmunkabér pedig értékének egyharmadát elvesztette a kormányváltás óta – sorolta.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.