Kormánypárti belharc Szécsényben: a Fidesz minden önkormányzati képviselője kilépett pártjából

2019. augusztus 9., 12:31

Szerző:

  • „Szécsény fideszes önkormányzati képviselői egységesen kiléptek a Fideszből”

– írja a lapunknak eljuttatott közleményében a város önkormányzata. A Fideszből kilépett képviselők között van a város polgármestere, Stayer László is, aki kilenc éve vezeti a települést.

Kilépésükkel gyakorlatilag nem lesz a szécsényi képviselő-testületnek kormánypárti tagja, hiszen a kereszténydemokrata képviselőknek már korábban kizárását kezdeményezte a KDNP megyei elnöke, így az eddigi kétharmados többség nullára olvad.

– írják.

Az ügy előzménye, hogy a helyi kereszténydemokraták egységesen azt szerették volna, ha a jelenlegi városvezető marad a Fidesz-KDNP közös jelöltje. A helyi fideszesek viszont még a két párt megállapodása alapján kötelező egyeztetésre sem voltak hajlandók, miután ők saját elnöküket, Varga Bélát jelölték.

Stayer László Szécsény polgármestere (b) a fotón még barátságban Vatrga Bélával (j)
Fotó: Szényécs Város Önkormányzata/Facebook

A kilépők nyilatkozatuk szerint elítélik, hogy a KDNP Nógrád megyei elnöke egyéni érdekei érvényesítése érdekében elárulta a párt szécsényi alapszervezetét, és „mondvacsinált okokkal fel akar oszlatni egy 30 éve sikeresen és tisztességesen működő politikai közösséget” – teszi hozzá a közlemény. A nógrádi Fidesz csütörtök délelőtt tette nyilvánossá az egyes városokban indított polgármesterek listáját, amin Stayer helyett Varga kapott helyett.

A fideszesek beszámolója szerint „meghurcolnak köztiszteletben álló szécsényi embereket, akik hosszú évek óta élvezik a város lakóinak bizalmát”. Az önkormányzat szerint a Fidesz szécsényi alapszervezetének elnöke, ha bizonyíthatóan nem is, de szemmel láthatóan asszisztál ehhez. Álláspontjuk szerint a KDNP Nógrád megyei és a Fidesz szécsényi szervezetének elnöke szétvernek egy évtizedek óta sikeresen működő helyi szövetséget.

Nem ez az egyetlen belharc az önkormányzati választások előtt a Fideszben,

Szombathelyen a volt polgármestert, Puskás Tivadart nem indítja a párt, ahogy Koczka Tibor alpolgármestert sem, de ő a párt döntése ellenében megcélozta a polgármesterei széket is.